Fico hledá půl miliardy eur

Robert Fico

Robert Fico Zdroj: profimedia.cz

Slovenská vláda Roberta Fica musí přijmout dodatečná opatření ve výši téměř půl miliardy eur, aby splnila rozpočtové cíle stanovené pro letošní a příští rok. Za nepříznivý vývoj veřejných financí může především snížení daňových příjmů.

„Identifikovaná rizika rozpočtu, hlavně nerozpočtování vícera výdajových položek a nadhodnocení některých příjmů, dokazují, že rozpočtový cíl není možné naplnit v rámci parametrů schválených minulou vládou,“ uvedlo ministerstvo financí ve zprávě o vývoji financí během první půlky roku.

Rozpočtový schodek by měl podle záměru rezortu v letošním roce dosáhnout 4,6 procenta hrubého domácího produktu a v příštím tři procenta. Výpadky by měl do jisté míry vyrovnat mimo jiné vyšší výnos z dividend ze společností s majetkovou účastí Fondu národního majetku.

Počítá se i s úsporou na odvodech do rozpočtu Evropské unie a rychlejším nabytím účinnosti novely zákona o sociálním pojištění, což přinese více peněz. Vláda bude přehodnocovat některé rozpočtové výdaje a nabádat k šetrnosti i samosprávy.