Fico může přijít o bydlení. Státu propadne byt, který mu pronajímal odsouzený podnikatel Bašternák

Komplex Bonaparte, ve kterém si od odsouzeného podnikatele Ladislava Bašternáka pronajímá byt slovenský expremiér Robert Fico

Komplex Bonaparte, ve kterém si od odsouzeného podnikatele Ladislava Bašternáka pronajímá byt slovenský expremiér Robert Fico Zdroj: profimedia.cz

Komplex Bonaparte, ve kterém si od odsouzeného podnikatele Ladislava Bašternáka pronajímá byt slovenský expremiér Robert Fico
Slovenský premiér Robert Fico oznamuje nabídku rezignace na svůj post
Komplex Bonaparte, ve kterém si od odsouzeného podnikatele Ladislava Bašternáka pronajímá byt slovenský expremiér Robert Fico
4
Fotogalerie

Bratislavský krajský soud poslal za daňový delikt na pět let do vězení kontroverzního realitního magnáta Ladislava Bašternáka, který má vazby na představitele nejsilnější vládní strany Směr-sociální demokracie (Směr-SD) expremiéra Roberta Fica. Krajský soud, proti jehož rozhodnutí se nelze odvolat, na rozdíl od soudu první instance nařídil i propadnutí Bašternákova majetku státu. Podnikatel tak přijde také o luxusní byt v prestižní bratislavské čtvrti, který si od něj pronajímá Fico.

Bašternák čelil obžalobě za to, že jako jednatel soukromé společnosti vylákal od státu nadměrný odpočet na dani z přidané hodnoty (DPH) ve výši bezmála dvou milionů eur (51,3 milionu korun) při obchodování s byty. Z dostupných informací vyplývá, že Bašternákova společnost vykázala neobvykle vysokou nákupní cenu sedmi bytů, a neoprávněně tak žádala vyplacení odpočtu DPH. Sám podnikatel podle médií dříve tvrdil, že za byty zaplatil 12 milionů eur (308 milionů korun) v hotovosti.

Obžalovaný u soudu první instance, který mu stejně jako nyní odvolací soud vyměřil pětileté vězení, vinu přiznal. Vůči verdiktu soudu první instance se ovšem Bašternák odvolal. Původně podnikateli hrozilo vězení na sedm až 12 let, k nižšímu trestu mu pomohlo doznání. Soud rovněž Bašternákovi zakázal na dobu pěti let podnikat. Líčení u odvolacího soudu se podnikatel nezúčastnil.

Bašternák během policejního vyšetřování případu část uvedeného odpočtu DPH státu vrátil. Tím se chtěl vyhnout trestnímu stíhání. Slovenský ústavní soud ale už dříve rozhodl, že tuto takzvanou účinnou lítost nelze uplatnit u neoprávněných odpočtů DPH.

Bašternák podle médií dříve převedl část svého majetku na rodinu. Ponechal si ale byt, který pronajímá slovenskému expremiérovi. Fico už v roce 2016 řekl, že hledá pozemek pro výstavbu vlastního bydlení, z Bašternákova bytu se podle dostupných informací dosud nevystěhoval.

„Definitivní odsouzení považuji za zadostiučinění a za světélko naděje, že spravedlnost dopadne i na další 'naše lidi', kteří léta za Ficových vlád beztrestně a s krytím mocných plundrovali Slovensko,“ uvedl v reakci na verdikt soudu předseda opozičního protikorupčního hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti Igor Matovič.

V Bašternákově kauze policie po souhlasu prokuratury trestní oznámení nejprve odmítla. Nové vyšetřování bylo zahájeno v roce 2016, až když na případ upozornila média.

Před třemi lety také vyšlo najevo, že s Bašternákem obchodoval tehdejší ministr vnitra a místopředseda Směru-SD Robert Kaliňák. Ten později připustil, že v roce 2013 koupil od Bašternáka podíl ve firmě, která obchoduje s realitami, a že od této firmy dostával peníze.