Fico prodělal operaci v kardiologickém centru, je ve stabilizovaném stavu

Slovenský premiér a šéf strany Směr-SD Robert Fico

Slovenský premiér a šéf strany Směr-SD Robert Fico Zdroj: ctk/AP

Slovenský premiér Robert Fico se v bratislavském kardiologickém centru podrobil operaci, po které je ve stabilizovaném stavu. Novinářům to po zákroku bez bližších podrobností řekli zástupci Národního ústavu srdečních a cévních chorob, ve kterém byl Fico minulý týden hospitalizován.

„Kardiochirurgický zákrok probíhal standardním způsobem, pacient je v současnosti absolutně stabilizovaný,“ uvedl přednosta kliniky kardiochirurgie Michal Hulman, který operaci vedl.

Bližší informace o zákroku zdravotnické zařízení na přání premiéra a jeho rodiny neuvedlo. Podle listu Denník N lékaři jednapadesátiletému Ficovi kvůli zúženým cévám voperovali dvojnásobný bypass. List tak upřesnil svou původní informaci, že šlo o trojnásobný bypass.

Podle odborníků pacient po podobné operaci zůstává v nemocnici asi týden, pokud se u něj neprojeví komplikace. Návrat k obvyklému způsobu života trvá několik týdnů.

Zrušená návštěva

Fico, který je nejdéle sloužícím slovenským premiérem, kvůli vyšetřením a následné hospitalizaci již minulý týden zrušil návštěvu České republiky a také účast na bezpečnostní konferenci Globsec, kde měl vystoupit se svým českým kolegou Bohuslavem Sobotkou. Nezúčastnil se ani schůze slovenského parlamentu, který od začátku tohoto týdne projednává programové prohlášení nového koaličního kabinetu.

Předseda sociálních demokratů (Směr-SD) Fico má dlouhodobě potíže s krční páteří. Předloni si zase přetrhl achilovku a musel být operován.

Potíže dalších politiků

Kromě Fica má z vysokých slovenských politiků zdravotní potíže také předseda sněmovny a šéf koaliční Slovenské národní strany Andrej Danko. Mluvčí parlamentu Zuzana Čižmáriková tento týden uvedla, že Danko po bolestech žaludku absolvoval sérii vyšetření a že vyloučena není ani operace.

Operaci se loni v červnu podrobil také bývalý slovenský prezident Ivan Gašparovič, který byl hospitalizován na bratislavské onkologii. Před pěti lety, kdy byl ještě ve funkci, mu lékaři operovali kyčelní kloub. Miniinvazivní artroskopickou operaci kyčelního kloubu podstoupil v srpnu 2015 v plzeňské nemocnici prezident Andrej Kiska.

Exprezident trpí Parkinsonovou chorobou

Letos v březnu byl ve vážném stavu převezen do bratislavské nemocnice bývalý prezident Michal Kováč, který již delší dobou trpí Parkinsonovou chorobou. V lednu 2007 slovenští lékaři voperovali čtyřnásobný bypass někdejšímu premiérovi z 90. let Vladimíru Mečiarovi.

V roce 2000 tehdejší prezident Rudolf Schuster po protržení střeva a operacích v Bratislavě zápasil o život, než byl na žádost rodiny převezen do rakouského Innsbrucku. Tamním specialistům se podařilo hlavu státu zachránit.