Fico rozjíždí na Slovensku státní eBay

Slovenský premiér Robert Fico

Slovenský premiér Robert Fico Zdroj: ctk

Slovenské elektronické tržiště zahájí od února plný provoz. Od března pak už všechny instituce spadající pod stát budou mít povinnost nakupovat zboží a služby výhradně touto cestou. Týká se to i obcí, vyšších územních celků, nemocnic či školek.

„Jde o mimořádně důležitý nástroj proti spekulantům, podvodníkům a lidem, kteří se snaží korumpovat,“ avizoval před pár dny premiér Robert Fico.

Výhodnost státního eBaye potvrdil zkušební provoz. Státní kasa ušetřila 302 tisíc eur, přičemž proběhly obchody za 1,5 milionu eur. Příkladem byl nákup tonerů, kdy se cena během zkušebního období propadla na polovinu toho, co byla instituce připravena zaplatit. Podle Fica na tržišti nastává větší rivalita firem, jelikož na jeden obchod připadlo průměrně 9,3 nabídky. Dosud to bylo o polovinu méně.

Snadný nákup

Nákup na tržišti je velmi snadný, stačí na jeho internetové stránce zadat parametry požadovaného zboží. Firmy předkládající nabídky nevědí, kdo konkrétně objednávku zadává, ani kolik a jací uchazeči se do soutěže přihlásili. Limity nákupů jsou zatím stanovené na 134 tisíc eur pro stát a 207 tisíc eur pro ostatní. Limit se liší jen u stavebních prací, kde lze nakupovat až do 5,19 milionu eur.

Šéf rezortu vnitra Robert Kaliňák, jehož ministerstvo má projekt na starosti, chce koupě prostřednictvím státního eBaye rozšířit také na nadlimitní zakázky. „Potenciál elektronického tržiště je třeba využít,“ zdůraznil. Do léta by se mělo všechno včetně velkých stavebních prací soutěžit tímto způsobem.