Fico ruší návštěvu Česka, skončil v nemocnici s podezřením na infarkt

Robert Fico

Robert Fico Zdroj: ctk

Slovenský premiér Robert Fico byl hospitalizován, podezření na infarkt vyšetření nepotvrdila ani nevyvrátila. Fico nejméně dnes zůstane na pozorování v bratislavském Národním ústavu srdečních a cévních chorob. Kvůli zdravotním potížím Fico zrušil dnešní návštěvu České republiky, během níž se měl setkat s premiérem Bohuslavem Sobotkou a s prezidentem Milošem Zemanem.

„Premiér po vyšetření zůstává u nás na pozorování. Co bude dál, se rozhodne později,“ řekl mluvčí zdravotnického zařízení Dobroslava Krajačičová. Bližší informace o zdravotním stavu premiéra neuvedla, podrobnosti nesdělil ani úřad vlády.

Podle listu Denník N vyšetření ukázala, že zdravotní potíže premiéra způsobila ucpaná céva. Jednapadesátiletého Fica do zdravotnického zařízení prý nepřivezla sanitka, ale do nemocnice přijel soukromým vozem. Fico, který je nejdéle úřadujícím slovenským premiérem, v uplynulých dvou týdnech vystupoval na veřejnosti spíše ojediněle.

Jednapadesátiletého Fica do zdravotnického zařízení podle listu Denník N nepřivezla sanitka. Fico, který je nejdéle úřadujícím slovenským premiérem, v uplynulých dvou týdnech vystupoval na veřejnosti spíše ojediněle. Slovenský premiér se už v úterý omluvil z účasti na soudním líčení, kde měl vypovídat jako svědek. Ve středu ale vedl schůzi nového koaličního kabinetu, který schválil návrh svého programového prohlášení.

Fico má dlouhodobě potíže s krční páteří. Předloni si zase přetrhl achilovku a musel být operován. Se zraněním tehdy absolvoval i kampaň před přímou volbou hlavy státu, ve které ho porazil současný prezident Andrej Kiska.

V plánu bylo jednání o migraci a dohodě s Tureckem

Očekávalo se, že v Praze bude Fico se Sobotkou diskutovat o migraci a naplňování dohod Evropské unie s Tureckem, které se jí týkají.

Dalšími body programu měly být podle českého úřadu vlády posilování přeshraniční dopravní infrastruktury nebo středoevropská regionální spolupráce. Jedním z bodů měla být také příprava Česko-slovenské výstavy u příležitosti 100. výročí založení Československé republiky v roce 2018.

Fico je nejdéle sloužícím premiérem v novodobé historii Slovenska, v čele tamní vlády je už potřetí. Na rozdíl od předchozího volebního období ale nyní jeho levicová strana Směr-sociální demokracie (Směr-SD) vládne v koalici s trojicí pravicových stran - Slovenskou národní stranou (SNS) a uskupeními Most-Híd a Síť.