Fico se blíží vítězství v prvním kole voleb

Robert Fico

Robert Fico Zdroj: ctk

Pokud se slovenský premiér Robert Fico rozhodne kandidovat příští rok v prezidentských volbách, bude mít velké šance zvítězit. Průzkum agentury MVK sice ukazuje, že by zatím neuspěl hned v prvním kole, jeho podpora ale roste.

Ve fiktivním klání soutěžilo o podporu Slováků šest kandidátů. Předseda Smeru v něm získal téměř 44 procent hlasů. O druhé postupové místo by se utkali někdejší šéf parlamentu Pavol Hrušovský z Křesťanskodemokratického hnutí (KDH) a bývalý člen KDH Radoslav Procházka. První měl patnáct procent hlasů, druhý 15,6 procenta.

Premiér ale dosud nechává Slováky v nejistotě, zda se do klání zapojí. Jasno o sociálnědemokratickém uchazeči možná bude až koncem roku.

Pětici osobností, které už kandidaturu oznámily, doplňují expremiér a někdejší dlouholetý šéf KDH Ján Čarnogurský, bývalý podnikatel s oceněním za filantropii Andrej Kiska a lékař a vysokoškolský pedagog Peter Osuský ze Svobody a Solidarity.

Smeru nahrává nerozhodnost opozice ohledně společného kandidáta. Hrušovský je zatím oficiálním uchazečem KDH a Mostu-Híd. Čeká se však, zda získá také podporu Slovenské demokratické a křesťanské unie – Demokratické strany.

Partaj zřejmě stále doufá, že se jí ke kandidatuře podaří přesvědčit Ivetu Radičovou. Někdejší premiérka, která v minulých prezidentských volbách prohrála s Ivanem Gašparovičem, ale dala opakovaně najevo, že nemá o účast v boji zájem.