Fico se vrací, schyluje se ke střetu alfa samců

Robert Fico, Viktor Orbán

Robert Fico, Viktor Orbán Zdroj: profimedia.cz

Maďarský premiér Viktor Orbán a jeho bývalý slovenský protějšek Robert Fico se u moci potkali jen týdny. Výsledkem střetu byly zákony, jež slovenským Maďarům přinesly příslib větších práv z Budapešti a hrozbu jejich okleštění z Bratislavy. Za měsíc zřejmě Fico vyhraje volby. Pokud se naplní průzkumy, bude mu tentokrát vítězství stačit k tomu, aby se opět stal premiérem. Slovní a legislativní válka na Dunaji bude moci pokračovat.

Fico jde do voleb s mírumilovnými hesly. „Základní linií zahraniční politiky Slovenska v rámci jeho regionální dimenze bude politika dobrých sousedských vztahů,“ slibuje v programu s tím, že země bude aktivně vystupovat ve visegrádské skupině. O Maďarsku samostatně v něm není zmínka, zato se píše například o spolupráci s Rumunskem a prosazování společných témat. A jeden z námětů, které by mohly Bratislavu s Bukureští spojit, se přímo nabízí. Rumunsko má z Orbánovy aktivity ohledně Maďarů žijících v zahraničí stejně vekou radost jako lídr Smeru.

Od Fica je ale možné čekat i přímočařejší aktivity než tiché paktování s Rumuny za Orbánovými zády. Z opozice kritizoval vládu za to, že je vůči „maďarské hrozbě“ pasivní. Mikuláš Dzurinda nedávno shrnul vztahy s Budapeští za svého působení v roli ministra zahraničí slovy, jež se dají z diplomatického jazyka přeložit takto: Orbán se před světem znemožnil i bez naší námahy. Slovenská média připomněla, že pro Ficovu éru byly naopak charakteristické nekonečné slovní přestřelky v duchu hesla: když přestanete být hloupí vy, tak i my.

„Oba jsou typem alfa samce, takže to nevěstí nic dobrého. Nejsou tam ani náznaky, že by dokázali problémy vyřešit,“ odpověděl psychiatr Péter Hunčík deníku Sme na dotaz, co se stane, až na sebe muži opět narazí. Podotkl ale, že jsou si dost podobní, co se týče hodnotového systému, světonázorů a komunikace, takže mezi nimi může vzniknout „velmi dobrá negativní symbióza“. Fico se podle něj může u Orbána snadno inspirovat a kopírovat ho.

Podobný příměr použila překvapivě i Slovenská národní strana, někdejší koaliční partner Smeru. „Já nechci, aby na Slovensku vzešel člověk typu pana Orbána. Člověk, který bude mít jediný patent na rozum, který bude jediný nadčlověk,“ řekl místopředseda nacionalistů Andrej Dansko. Dotklo se ho totiž Ficovo prohlášení, že nese zodpovědnost za celou opozici.

Ani Hunčík, ani Danko nejsou originální. „Počínání strany Fidesz po tom, co ovládl tamější politickou scénu, pozorně sledujme. Přesně toto nás čeká, až tu naši jednou ovládne Smer,“ napsal už na podzim 2010 novinář Róbert Žitňanský. Preference sociální demokracie svědčí o tom, že Slováci výzvu nevyslyšeli. Ficova partaj se blíží k hranici ústavní většiny, díky níž může Fidesz v Maďarsku plně realizovat svoji politiku.