Fico sklízí kritiku za nekonkrétní program

Robert Fico

Robert Fico Zdroj: Reuters

Slovenská vláda Roberta Fica si pro své čtyřleté funkční období vytyčila deset priorit. Na úplném vrcholu programového prohlášení, které ve středu kabinet předloží parlamentu, je snaha o zmírnění dopadů krize na lidi. Následují konsolidace veřejných financí, podpora hospodářského růstu a boj s nezaměstnaností. Konkrétní opatření a čísla ale v dokumentu většinou chybí.

„Programové prohlášení je o politikách, ne o konkrétních číslech. Je popsané, jaké budou trendy. Konkrétností musí být výsledek sociálního dialogu,“ řekl Fico novinářům. „Trend je jasný: přenášet ozdravování veřejných financí na ramena silných a bohatých. Nesmí jít na úkor lidí s nízkými příjmy,“ dodal.

V rámci tažení za „sociální jistoty“ pamatuje vláda především na penzisty. Chystá zavedení minimálního důchodu. „Počet důchodců ohrožených chudobou je nejnižší za posledních sedm roků,“ zpochybnil nutnost kroku deníku Sme analytik Institutu pro ekonomické a sociální otázky Peter Goliaš.

Vláda chce také vytvořit podmínky pro pokračování pracovní aktivity seniorů i po dosažení důchodového věku. „Na zlepšení příjmové situace starších lidí,“ konstatuje se v materiálu. Jejím záměrem je i postupné zvyšování minimální mzdy. Plánuje se také legislativa, která by chránila lidi s nízkými příjmy a menšiny před zadlužováním především u nebankovních subjektů.

Veřejné finance chce Fico konsolidovat tak, aby se rozpočtový deficit dostal do roku 2013 pod tři procenta HDP. Pomoci k tomu má už avizované zvýšení daní pro fyzické i právnické osoby s „nadstandardními“ příjmy (více než 30 tisíc eur ročně pro jedince, nad 30 milionů eur v případě firem).

Podle dřívějších informací je v plánu i zvýšení spotřební daně z tabáku, mluví se o něm už o září. Uvažuje se také o alkoholu, není ale jasné, zda se to bude týkat jen destilátů nebo i piva a vína. V nejbližších dnech má vzniknout analýza, která určí, nakolik a jakou formou více zdanit hazard. Kabinet rovněž zvažuje daň z finančních transakcí.

Hospodářskému růstu by mohly pomoci daňové úlevy pro firmy, které vynakládají peníze na výzkum a vývoj vlastních produktů. Premiér slibuje i zjednodušení daňového a odvodového systému. Deklaruje i urychlení výkonu práva v obchodních vztazích.

Jednou z klíčových priorit je pak řešení dlouhodobé, především regionální nezaměstnanosti. Za základ k odstranění rozdílů mezi jednotlivými oblastmi Fico nadále považuje dálniční spojení Bratislavy s Košicemi. Uvádí, že se při výstavbě cest vrátí k modelu spolupráce veřejného a soukromého sektoru, k takzvaným PPP projektům. Boj proti nezaměstnanosti se dotkne i školství. O část státní podpory by měly přijít školy, jejichž absolventi nenajdou práci v oboru, který vystudovali.