Fico: Slovensko je proti tomu, aby eurozóna Řecku odpustila dluhy

slovenský premiér Robert Fico

slovenský premiér Robert Fico Zdroj: ctk

Slovensko je proti tomu, aby eurozóna Řecku odpustila dluhy. Před mimořádným summitem státníků členských zemí eurozóny to poslancům výboru pro evropské záležitosti slovenského parlamentu řekl slovenský premiér Robert Fico. Řečtí voliči ve víkendovém referendu odmítli podmínky věřitelů pro novou dohodu o další finanční pomoci.

„Pro nás je červená čára odpis nominální hodnoty dluhu, co se týče Řecka. Dluh musí celý zůstat Řecku na krku, musí tento dluh splatit,“ řekl Fico, podle něhož v úvahu přichází úprava splátek tohoto dluhu. Slovenský premiér také řekl, že odmítnutí reforem v referendu nemůže znamenat snazší cestu pro poskytnutí peněz zadluženému Řecku.

Setrvání Řecka v eurozóně má podle Fica pro eurozónu více výhod než nevýhod, Atény by ale neměly zůstat v klubu zemí platících eurem za každou cenu. „My si myslíme, že by bylo vhodné, pokud by Řecko možná zůstalo v eurozóně. Takovýto vývoj (ale) nebudeme podporovat, pokud budeme vidět absolutní nezájem Řecka na přijetí potřebných reforem, které by vedly k udržitelné finanční a ekonomické situaci v Řecku,“ řekl slovenský premiér.

Fico řekl, že případný odchod Řecka z eurozóny by neměl mít výrazné přímé negativní dopady na slovenskou ekonomiku. Důvodem je podle něj fakt, že Slovensko a Řecko spolu nemají hlubší obchodní ani finanční vztahy. Slovensko se ale podobně jako další země eurozóny zaručilo za půjčky, které byly v minulosti Aténám poskytnuty.

Analytici: Pravděpodobnost odchodu Řecka z eurozóny stoupla