Fico: Slovensko stále není právní stát

Robert Fico

Robert Fico Zdroj: profimedia.cz

Bohatí lidé mají před slovenskými soudy stále snazší pozici než ti chudí, myslí si slovenský premiér Robert Fico. Jeho země tak stále není právním státem, dodal v pořadu Slovenského rozhlasu.

Fico tak zopakoval svůj výrok z roku 2006, kdy řekl, že „Slovensko není standardní právní stát“. Když se ho po sedmi letech moderátor zeptal, zda se Slovensku už právním státem stalo, odpověď byla jednoznačná: „Ne“. Fico přitom během této doby byl po pět let premiérem.

„Dokud nebude na Slovensku životní úroveň, která bude přiměřená zemím západní Evropy, těžko můžeme hovořit o standardním právním státu,“ uvedl Fico.

Své tvrzení vysvětlil na příkladu svobody pohybu. „Když má někdo tři tisíce eur, tak se může někam vypravit. Ale pokud někdo má tři sta eur, tak je rád, že se dostane z vesnice do okresního města na sobotní nákup,“ argumentoval. O právním státě prý může být řeč až tehdy, pokud mají lidé dostatečné finanční zázemí, aby se mohli domoci svých práv. Stav justice by podle Fica mohla zlepšit také silnější samospráva soudů a státní prokuratury.

Opozice Ficovy výroky kritizuje. Politička SDKÚ Lucia Žitňanská označila premiérova slova za „více než nehoráznost“. „ V Právním státě platí zákon stejně pro každého bez ohledu na to, zda má peníze nebo ne. Je povinností státu, jeho institucí včetně vlády a premiéra, to zabezpečit,“ uvedla na svém blogu. Dodala, že premiér může pomoci situaci změnit, pokud s ní je nespokojený.