Fico: vláda Radičové utrácela jak na běžícím pásu

Robert Fico

Robert Fico Zdroj: profimedia.cz

Bývalá slovenská vláda pod vedením Ivety Radičové prý za poslední tři měsíce svého působení utratila půl miliardy eur (12,4 miliardy korun). Tvrdí to staronový sociálně-demokratický premiér Robert Fico, který o kabinetu své předchůdkyně prohlásil, že zlomil světový rekord v plýtvání.

„Utráceli peníze jako na běžícím pásu,“ prohlásil podle portálu sme.sk Fico o bývalých členech vlády. Noví ministři z jeho jednobarevné vlády proto dostali za úkol přehodnotit všechny smlouvy a veřejné zakázky, které byly uzavřené po vyhlášení předčasných voleb loni na podzim.

Ficova vláda má prý informace o tom, že se plýtvalo hlavně na ministerstvu zahraničních věcí a na ministerstvu vnitra. Novému šéfovi diplomacie Miroslavovi Lajčákovi se nelíbí, jak se před jeho nástupem do funkce rozdělovaly peníze na rozvojovou pomoc. „Velmi smrdí už samotná skutečnost, že rozhodnutí byla přijata 8. a 9. března a že ještě 4. dubna příslušný řídící pracovník naháněl členy dozorčí rady, aby rychle, rychle podepsali smlouvy,“ řekl Lajčák. Má podezření, že se na ministerstvu uzavíraly smlouvy „na oko“ a že si ministerští úředníci vymýšleli partnery jen proto, aby se peníze ze státní pokladny „přelily do kapes kamarádů“.

Prezident Ivan Gašparovič jmenoval jednobarevný kabinet sociálních demokratů (Směr-SD) minulou středu. Tato strana v březnových předčasných volbách získala 44 procent hlasů.