Ficova vláda slibuje vyrovnaný rozpočet a sto tisíc pracovních míst

Slovenský premiér a předseda strany Směr-sociální demokracie Robert Fico

Slovenský premiér a předseda strany Směr-sociální demokracie Robert Fico Zdroj: ctk/AP

Nová slovenská vláda premiéra Roberta Fica slibuje v příštích čtyřech letech snížit podnikům sazbu daně ze zisku, dosáhnout vyrovnaného rozpočtu, vytvořit v pětimilionové zemi 100 tisíc nových pracovních míst, vynakládat více peněz na školství či zintenzivnit boj proti korupci. Vyplývá to z programového prohlášení, které schválili členové Ficovy vlády. S dokumentem předstoupí kabinet příští týden před poslance. Se získáním důvěry by vláda neměla mít problém, protože má ve sněmovně většinu.

Čtyři koaliční strany - Směr-sociální demokracie (Směr-SD), nacionalistická Slovenská národní strana a strany Most-Híd a Síť - se po březnových parlamentních volbách dohodly na snížení daně ze zisku firem na 21 procent ze současných 22 procent a na každoročním přehodnocování možnosti jejího dalšího snížení.

Nově by stát měl také zrušit firmám povinnost platit státu stanovenou částku na dani z příjmů i v případě, že vykážou ztrátu. Toto opatření zavedla předchozí Ficova jednobarevná vláda, která v uplynulých čtyřech letech daně zvyšovala. Naopak zvláštní daně pro firmy z regulovaných sektorů ekonomiky zůstanou nadále v platnosti a možná budou rozšířeny do dalších odvětví.

O dva roky později

S dosažením vyrovnaného rozpočtu veřejné správy slovenský kabinet počítá do roku 2020. Dosud byl tento cíl stanoven na rok 2018.

„Programové prohlášení vlády klade důraz na čtyři oblasti. Je to především boj s nezaměstnaností. Cílem je vytvořit 100 tisíc nových pracovních míst a dostat se s mírou nezaměstnanosti pod deset procent,“ řekl Fico, aniž novinářům umožnil klást otázky.

Právě vysoká nezaměstnanost, která je dlouhodobě nad průměrem EU, patřila hlavně v uplynulých letech k největším sociálním problémům Slovenska. Kromě nezaměstnanosti se kabinet hodlá zaměřit i na podporu zaostalých regionů země.

Školství dostane přidáno

Čtyřkoalice rovněž přislíbila zintenzivnění boje proti korupci, změny ve zdravotnictví a více peněz do školství, které patřily mezi hlavní témata předvolební kampaně. „Máme ambici dát do slovenského školství v průběhu let 2016 a 2020 kumulativně navíc dvě miliardy eur,“ uvedl premiér.

Letošní parlamentní volby na Slovensku sice vyhrál Ficův Směr-SD, přišel ale o pohodlnou většinu ve sněmovně, ve které má nyní zastoupení osm politických stran a hnutí. Vytvoření koaliční vlády umožnily strany pravého středu Most-Híd a Síť, které po volbách změnily svůj dřívější odmítavý postoj ke spolupráci se sociální demokracií. Most-Híď, která zastupuje i početnou maďarskou menšinu v zemi, a Síť po tomto obratu přišly dohromady o čtyři poslance. Navzdory tomu má koalice ve 150členné sněmovně 81 poslanců.