Ficova vláda splnila polovinu svých slibů, ukázala analýza

Plakát z minulých slovenských parlamentních voleb

Plakát z minulých slovenských parlamentních voleb Zdroj: CC BY SA 2.0: Andrij Bulba via Flickr

Jednobarevná slovenská vláda premiéra Roberta Fica splnila za čtyři roky v úřadu jen zhruba polovinu konkrétních slibů ze svého programového prohlášení. Vyplývá to z analýzy portálu Demagog.sk, který dlouhodobě ověřuje výroky politiků ve veřejných debatách.

„Navzdory tomu, že vládní strana měla v parlamentu pohodlnou většinu, z 59 ověřovaných slibů splnila v plné míře jen přibližně polovinu a dalších 13 splnila jen částečně,“ uvedl portál. Do hodnocení zařadil jen takové sliby a závazky kabinetu sociálních demokratů (Směr-SD), které byly dostatečně konkrétní.

Za nesplněný označil portál například příslib o vytvoření podmínek na využívání zákona o prokazování původu majetku, podle kterého by stát mohl zabavit majetek, jež byl získán z nezákonných příjmů. Stejné hodnocení vystavil i záměru na zavedení přehlednějších majetkových přiznání politiků, dále nového systému řízení a financování regionálního školství a příslibu zřízení úřadu vládního zmocněnce pro národnostní menšiny a občanskou společnost s příslušnými pravomocemi.

Posílení policie

Naopak Ficova vláda podle portálu zcela splnila sliby například ohledně ozdravení veřejných financí, plánu proti daňovým podvodům, změn místní státní správy, zvýšení počtu policistů nebo posílení ochrany oznamovatelů korupce.

Za pouze částečně splněné považuje portál kromě jiného zjednodušení daňových a odvodových povinnosti podnikatelů. Vládní Směr-SD je favoritem na vítězství v parlamentních volbách, které se na Slovensku uskuteční v sobotu. Z dřívějších průzkumů veřejného mínění vyplývá, že Ficova strana by sice měla volby vyhrát se značným náskokem, současně by ale přišla o stávající většinu ve sněmovně.