Finové nedali vízum šéfovi ruské Dumy. Skandální, zlobí se Kreml

Ruská Státní duma

Ruská Státní duma Zdroj: CTK/AP

Kreml kritizoval jako skandální finské rozhodnutí neudělit vízum předsedovi Státní dumy, dolní komory ruského parlamentu, Sergeji Naryškinovi, kterého Evropská unie zařadila na svou černou listinu v rámci protiruských sankcí. Naryškin se měl v Helsinkách zúčastnit jednání Parlamentního shromáždění OBSE. Podle listu Vedomosti zde hodlal navrhnout rezoluci odsuzující uplatňování sankcí proti zákonodárcům.

„Bezpochyby to považujeme za skandální, protože šéf sněmovny se nechystal zúčastnit bilaterální akce, ale mezinárodní, a proto odmítnutí považujeme za nepřijatelné,“ řekl mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov.

Naryškin na protest zrušil cestu celé ruské delegace do Helsinek, i když Finové ujišťovali, že ostatní členové delegace jsou vítáni. Rusové prý přijedou až na další zasedání v mongolském Ulánbátaru. Dříve šéf dumy navzdory sankcím navštívil třeba Paříž, kam jej ale do svého sídla pozvalo UNESCO, a podobně se podíval i do Bruselu.

Šéf ruské státní dumy Sergej NaryškinŠéf ruské státní dumy Sergej Naryškin | CC BY-SA 3.0 PL: Michal Koziczynski; WikimediaSergej Naryškin je na evropském blacklistu

Agentura AFP připomněla, že Helsinky nejsou sídlem OBSE, a tak Naryškin nemohl cestovat do finské metropole na pozvání organizace. A Finsko mu jako první z členských zemí EU odepřelo vízum.

V Helsinkách se má mimo jiné projednávat návrh rezoluce odsuzující „jednostrannou a neodůvodněnou agresi Ruska proti svrchovanosti a územní celistvosti Ukrajiny“.

Spojené státy a Evropská unie uvalily na Naryškina sankce už loni v březnu, kdy Rusko anektovalo Krym. Politik označil sankce za „hloupost“ a „zbabělost“, prý se podobné kroky neuplatňovaly ani za studené války. Žádné sankce podle něj nedonutí Rusko sejít ze zvolené cesty, naopak urychlí ruské sbližování s Asií.