Fitch: Odchod Británie rating EU bezprostředně nepoškodí

Břehy Temže lemovaly davy diváků mávající britskými vlajkami, přestože celou akci provázelo vpravdě anglické počasí, tedy ustavičný déšť.

Břehy Temže lemovaly davy diváků mávající britskými vlajkami, přestože celou akci provázelo vpravdě anglické počasí, tedy ustavičný déšť. Zdroj: ctk

Mezinárodní ratingová agentura Fitch dnes potvrdila Evropské unii nejvyšší úvěrovou známku AAA. Případné vystoupení Británie z unie nebude mít na rating EU bezprostřední vliv a negativně by se mohlo projevit až v dlouhodobějším výhledu, uvedla Fitch podle agentury Reuters.

Výhled ratingů EU a její jaderné agentury Euratom zůstává u Fitch stabilní. To znamená, že agentura s jeho změnou v dohledné době nepočítá.

Británie bude hlasovat v referendu o vystoupení z EU 23. června. Světové ratingové agentury naznačily, že v případě rozhodnutí ve prospěch odchodu by mohly Británii přinejmenším zhoršit ratingový výhled.

Úvěrový rating odhaduje pravděpodobnost včasného splácení závazků hodnoceného dlužníka. Je klíčovým vodítkem pro investory do cenných papírů příslušného dlužníka.