Fitch potvrdil rating Slovenska na A+. Je stabilní a nic mu údajně nehrozí

Bratislava

Bratislava

Mezinárodní ratingová agentura Fitch Ratings potvrdila hodnocení úvěrové spolehlivosti Slovenska na stupni A+ se stabilním výhledem. Uvedla zároveň, že zemi, která je členem eurozóny, neohrožuje žádná velká makroekonomická nerovnováha, jež by opravňovala ke změně ratingu.

„Rating Slovenska podporuje i spolehlivý bankovní sektor, zdravé makroekonomické prostředí a nízká úroveň zadlužení v soukromém sektoru,“ píše se ve sdělení ratingové agentury.

Slovenské ministerstvo financí minulý týden uvedlo, že na příští rok počítá s deficitem veřejných financí na úrovni 2,49 procenta hrubého domácího produktu. To by znamenalo pokles o půl procentního bodu proti cíli schválenému na letošní rok.

Slovensko čeká růst o tři procenta

Ratingová agentura také předpověděla, že slovenská ekonomiky v období 2015-2016 vykáže průměrný růst kolem tří procent. Na letošní rok agentura počítá s růstem o 2,3 procenta.

Konkurenční ratingová agentura Standard & Poor's letos 1. srpna zvýšila výhled ratingu ze stabilního na pozitivní. Naznačila tak, že by v příštích dvou letech mohla přistoupit ke zvýšení samotné ratingové známky.


tradingeconomics.com