Fond Apollo jedná o koupi firmy Arconic za 11 miliard dolarů

Arconic

Arconic Zdroj: profimedia.cz

Americký investiční fond Apollo Global Management LLC je v pokročilé fázi jednání o koupi amerického výrobce hliníkových produktů Arconic za více než 11 miliard dolarů (251,1 miliardy korun). Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na informované zdroje. Pokud se akvizice uskuteční, bude to jedno z největších letošních převzetí financovaných dluhem, takzvaných LBO.

Dohoda přichází poté, co americký prezident Donald Trump zavedl v letošním roce cla na dovoz hliníku. To zvýšilo náklady firmy, která mimo jiné vyrábí hliníkové komponenty pro automobily a letadla.

Dohoda by mohla být uzavřena příští týden. Jednání však stále ještě neskončila a zdroje upozorňují, že by mohla ještě zkrachovat.

Firma Arconic se v roce 2016 oddělila od hliníkárenského gigantu Alcoa. Letos v únoru společnost upozornila, že chce zrevidovat svoji strategii a portfolio. Revize by podle posledního oznámení firmy měla být hotová ve čtvrtém čtvrtletí.

Společnost v úterý zveřejnila výsledky hospodaření za třetí čtvrtletí, které byly lepší, než se čekalo. Zlepšila také svůj výhled zisku na celý rok díky vyšší poptávce po hliníkových dílech od výrobců letadel, včetně Boeingu a Airbusu.

V srpnu Arconic oznámil, že zvažuje prodej své divize stavebních a konstrukčních systémů, která vyrábí fasády, okna a konstrukční prvky. Oznámení přišlo rok po velkém požáru bytového komplexu v Londýně, kde byly pro obklady použity panely firmy. Při požáru zemřelo více než 70 osob. V úterý firma uvedla, že proces prodeje pokračuje a zájem je velký.