Fotbalová diplomacie má zachránit Tymošenkovou

Julija Tymošenková

Julija Tymošenková Zdroj: ctk

Zítřejší utkání Ligy mistrů mezi kluby Šachtar Doněck a FC Porto má být kulisou k novému pokusu evropských představitelů o osvobození ukrajinské expremiérky Julije Tymošenkové. V Doněcku o něm chtějí jednat ministři zahraničí Polska a Švédska Radoslaw Sikorski a Carl Bildt s nejbohatším Ukrajincem a majitelem Šachtaru Rinatem Achmetovem.

„Politický vývoj v zemi je to, o čem chtějí diskutovat. Je to důležité jednání, ale neformální,“ zdůraznil švédský zdroj agentury Reuters. Achmetov, jehož majetek časopis Forbes ohodnotil na 16 miliard dolarů, byl v předvolební kampani sponzorem prezidenta Viktora Janukovyče. V souvislosti s jeho nástupem k moci se na Ukrajině obecně hovoří o „vládě doněckých“.

Uvěznění Tymošenkové, která má strávit sedm let ve vězení kvůli smlouvě o dodávkách ruského plynu, silně poznamenalo formální vztahy Kyjeva s Bruselem. Návštěvě Sikorského, jehož země EU do konce roku předsedá, se proto připisuje poměrně velký význam. „Očekává se, že se politici Evropské unie pokusí ovlivnit Janukovyče s pomocí lidí z jeho kruhu,“ uvedl například list Ukrajinska Pravda.

Ukrajinská ombudsmanka Nina Karpačovová v pondělí prohlásila, že zdravotní stav šéfky opozice je vážný. Podle bývalé poslankyně vládní Strany regionů není Tymošenková schopná vstát z postele a potřebuje okamžitou lékařskou pomoc.