Fotbalový šampionát: světoví bankéři věří nejvíce kouzelníkům z Brazílie

Brazilský talent Neymar bývá přirovnáván k legendárnímu Pelému

Brazilský talent Neymar bývá přirovnáván k legendárnímu Pelému Zdroj: CTK

Brazilský fotbalový tým není favoritem jen pro sázkové kanceláře, ale i pro investiční bankéře. Za vítěze pasuje Brazilce americká banka Goldman Sachs, italská UniCredit, Danske Bank nebo například švýcarský kolos UBS. Do svých modelů ekonomové zahrnovali sílu týmu podle pořadí v žebříčku světové fotbalové asociace FIFA, příjmy, populaci nebo například výkonnost mužstev na mistrovstvích světa.

„Ačkoli to není zřejmé, když sledujete fotbalový zápas, tak ekonomické veličiny hrají důležitou roli v tom, kdo se dostane na vrchol,“ uvedl hlavní analytik Danske Bank Lars Christensen. Jen na ekonomické ukazatele se však podle fotbalového bookmakera Tipsportu Petra Urbance spoléhat nedá. „Sport není jen poněkud suchou řečí čísel, kterou dobře znají banky. Je třeba přidat intuici a mnoho let zkušeností fotbalového prostředí a třeba i mentality jednotlivých národů a sportovců,“ upozorňuje Urbanec.

Banka Goldman Sachs se však zaměřila čistě na modelování podle sportovní výkonnosti a minulých výsledků. Odhad banky byl založen na matematickém modelu, který analyzoval 14 tisíc mezinárodních zápasů od roku 1960. Goldman Sachs nicméně věří Brazílii již potřetí. Za vítěze ji experti banky korunovali již v roce 2006 a 2010, kdy však vyhrál tým Itálie, resp. Španělska. Pokud Brazílie opět nevyhraje, může se začít hovořit o „prokletí Goldman Sachs“.

Brazilskému týmu ale věří ekonomové na celém světě. Vyplývá to z průzkumu agentury Bloomberg mezi 171 ekonomy. „Je skutečně těžké sázet proti Brazílii – mají výhodu domácího prostředí, klimatu, davů fanoušků a nedávné výsledky,“ prohlásil v průzkumu Petr Dixon, ředitel světových akciových trhů Commerzbank v Londýně.

Na Brazílii by si ostatně, pokud by pocítil sázkařské vzrušení, vsadil rovněž dvaasedmdesátiletý legendární fyzik Stephen Hawking. „Jen blázen by přehlížel Brazílii. Domácí vyhráli třicet procent všech mistrovství světa, a jak víme ze studie, tak domácí prostředí přináší významné okolní a psychologické výhody,“ komentuje Hawking.

Koho favorizují finančníciKoho favorizují finančníci|E15

Vedle Brazílie věří analytici nejvíce Argentině, Německu a Španělsku. „V tom se s bankéři shodujeme,“ dodává Urbanec.

Z modelů bank ale vypadávají i překvapivé výsledky. Podle Danske Bank postoupí ze skupiny G společně s favorizovaným Německem tým USA na úkor Portugalska s nejlepším fotbalistou světa Cristianem Ronaldem a Ghany. „S tím zásadně nesouhlasím. Ze skupiny G i podle našich kurzů půjde Německo a Portugalsko,“ říká hlavní bookmaker sázkové kanceláře Fortuna Ondřej Vích.

Rozdílný názor od Danske Bank mají rovněž rivalové z UniCredit, kteří pasují za černého koně tým Ghany, který je rovněž ve skupině G. Doporučují totiž sázkařům být při sázkách „agresivně long“ právě na Ghanu a také na Uruguay, které jsou významně podhodnocené. „Já obecně letos africkým týmům příliš nevěřím, s Uruguayí ovšem souhlasím. Za černé koně považuji Belgii, ale také Nizozemsko a případně Chile,“ shrnuje Vích.