Fotky Trumpové vyvolávají otázky. Pracovala v USA legálně?

Melania Trumpová

Melania Trumpová Zdroj: profimedia.cz

Snímky Melanie Trumpové dokládají, že v USA začala pracovat o rok dříve, než doposud uváděla. Světová média nyní mluví o tom, že bývalá modelka v té době neměla pracovní povolení. Pro jejího manžela, prezidentského kandidáta Donalda, je podobné nařčení obzvláště nepříjemné, protože dlouhodobě brojí proti nelegálním imigrantům. Sama Trumpová jakékoli provinění odmítá.

Deník New York Post minulý týden vydal sérii nahých fotografii Trumpové. Podle listu proběhlo focení v roce 1995 v USA. Trumpová, která pochází ze Slovinska, ve svém oficiálním životopise uvádí, že do Spojených států natrvalo emigrovala v roce 1996. Tento údaj zopakovala při mnoha dalších příležitostech. Server Politico následně zpochybnil, že Trumpová měla na focení v roce 1995 příslušné pracovní povolení.

„Objevila se řada nepřesných zpráv a dezinformací ohledně mého statusu přistěhovalce v roce 1996. Řeknu to jasně: Vždy jsem dodržovala imigrační zákony této země. Tečka,“ prohlásila Trumpová.

V minulosti přitom Trumpová prohlásila, že před svou emigrací navštěvovala USA na vízum a vždy po několika měsících se vracela do Slovinska, aby si vízum obnovila. Pracovní víza ale až na výjimky mívají platnost několik let, uvádí Politico.

Že se fotografování odehrálo v roce 1995, potvrzuje i nedávno vydaný slovinský životopis Trumpové. Také fotograf Jarl Alé de Basseville, který je autorem snímků, pro New York Post uvedl, že focení proběhlo v New Yorku v roce 1995. Fotografie v lednu 1996 otiskl nyní již zaniklý francouzský pánský magazín Max.

Autoři životopisu Trumpové, slovinští novináři Bojan Požar a Igor Omerza, uvádějí, že Trumpová měla v USA v roce 1995 hned několik zakázek. Podle jejích tehdejších agentů bylo v 90. letech běžné, že obzvláště modelky z východní Evropy cestovaly za prací do USA na turistická víza.

Ačkoliv podle expertů nemůže mít porušení pracovního práva před dvaceti lety pro Trumpovou žádné právní důsledky, pro jejího manžela může být kauza velmi škodlivá. Imigrace je totiž jedním z hlavních témat Trumpovy prezidentské kampaně. Republikánský kandidát mimo jiné prohlásil, že by nařídil deportaci všech nezaregistrovaných přistěhovalců a postavil zeď na hranicích USA s Mexikem. Trump navíc svou manželku opakovaně dává za příklad, jak „správně“ emigrovat do Spojených států.

Nejasných míst v životopisu Melanie Trumpové je více. Její internetové stránky například donedávna nesprávně uváděly, že získala vysokoškolský titul. Když na to upozornili novináři, Trumpová celý web vypnula.