Prominentní příznivci republikánů se odvrací od Trumpa, raději podpoří Clintonovou

Donald Trump

Donald Trump Zdroj: ctk

Skupiny zámožných republikánů nespokojených s prezidentským kandidátem Donaldem Trumpem v soukromí lákají kolegy k podpoře prezidentských ambicí protikandidátky Hillary Clintonové. S odvoláním na informované zdroje to uvedla agentura Reuters. Tyto skupiny prý usilují o to, aby co největší počet vlivných republikánů přispěl Clintonové na kampaň a veřejně ji podpořil.

„Kdybych podporoval Trumpa, nemohl bych se podívat vnoučatům do očí,“ prohlásil bývalý federální prokurátor a dlouholetý prominentní republikán Dan Webb. Republikánské kruhy podle Reuters znechucují Trumpovy výroky o ženách, Mexičanech, muslimech a válečných veteránech, které pobuřují i nemalou část americké veřejnosti.

Známí a movití republikáni mohou Clintonové výrazně prospět nejen tím, že přispějí na její kampaň. Mohou rovněž přesvědčit ostatní vlivné členy Republikánské strany a podnikatele ze stranických řad, aby Clintonovou podpořili. To by zpochybnilo Trumpovo tvrzení, že jako úspěšný obchodník dokáže nejlépe řídit zemi.

V USA už vzniklo několik skupin republikánských aktivistů, které budou Clintonovou podporovat. Jde například o hnutí Republicans for Her 2016 (Republikáni pro ni 2016) nebo Republican Women for Hillary (Republikánské ženy pro Hillary). K podpoře Clintonové se spojilo i několik bývalých úředníků vlády George Bushe mladšího.

Podporu bývalé první dámy tento týden vyjádřil investiční manažer a miliardář Seth Klarman, dlouholetý finanční sponzor republikánů, podle něhož jsou Trumpovy výroky „šokujícím způsobem nepřijatelné“. Bývalý člen vládních týmů prezidentů Ronalda Reagana a George Bushe staršího Jim Cicconi Clintonovou veřejně podpořil. „Poskytnu kampani (Clintonové) jakoukoli podporu, o níž si řeknou,“ prohlásil ve středu.

Snaha získat vlivné republikány na stranu Clintonové je stále ještě v počátcích, uvedl Reuters. Trumpova mluvčí Hope Hicksová odmítla tyto tendence komentovat, mluvčí Clintonové Jesse Ferguson je naopak potvrdil.