Francie chce kvůli Íránu svolat Radu bezpečnosti OSN

OSN

OSN Zdroj: OSN

Zpráva, ve které Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) nařkla Írán z přípravy jaderné zbraně, vyvolala vlnu reakcí. Francie chce, aby se kvůli materiálu sešla Rada bezpečnosti OSN. Rusko už zdůraznilo, že nepodpoří žádné nové sankce vůči zemi. Izrael je údajně rozhořčený na bývalého šéfa MAAE Muhammada Baradeje, protože podle jeho názoru íránské atomové ambice po léta kryl.

MAAE ve studii mimo jiné zdůraznila, že Teherán testuje vysoce výbušný materiál a vývoj odpalovacího zařízení pro jadernou nálož. Také podle ní tajně obstarává komponenty a projekty jaderných zbraní.

„Nemůžeme akceptovat tuto situaci, která je hrozbou,“ uvedl francouzský ministr zahraničí Alain Juppé. „Potřebujeme tvrdé sankce, které Íránu zabrání pokračovat v získávání prostředků, jež mu dovolují porušovat všechna mezinárodní pravidla,“ dodal. Podpořil ho britský kolega William Hague, podle něj by byl i Londýn pro postihy íránského finančního a energetického sektoru. Před novým tlakem Írán varovaly i USA.

Zástupce ruské diplomacie zdůraznil, že veškeré další tresty budou mezinárodní společností vnímané jako nástroj ke změně teheránského režimu. To je pro nás nepřijatelné, dodal. Čína zatím pouze uvedla, že zprávu studuje. Teherán se snaží závěry zprávy zlehčit. Uvedl, že je založená na mylných informacích Washingtonu. „Proč poškozujete důstojnost agentury kvůli chybným americkým tvrzením?“ tázal se íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád.