Francie musí odmítnout další uprchlíky, žádá Le Penová

Šéfka francouzské Národní fronty Marine Le Penová

Šéfka francouzské Národní fronty Marine Le Penová Zdroj: ctk/AP

Předsedkyně francouzské krajně pravicové Národní fronty (FN) Marine Le Penová vyzvala k okamžitému zastavení přijímání migrantů do Francie. Reagovala tak mimo jiné na informaci, že u jednoho z útočníků, který spáchal sebevražedný atentát u stadionu Stade de France, se ověřuje hypotéza, že přišel do Evropy jako migrant po balkánské stezce přes Řecko a Srbsko.

„Přinejmenším jeden migrant mezi teroristy: Zastavme vstup migrantů na naše území,“ vyzvala dnes předsedkyně FN Le Penová na svém twitterovém účtu. Kromě zastavení přijímání migrantů požaduje europoslankyně rovněž zastavení rozvážení běženců do francouzských měst a vesnic. Kritizovala také souhlas francouzské vlády s kvótami na přerozdělení migrantů v rámci zemí Evropské unie.

Francouzská prokuratura oznámila, že u jednoho ze sebevražedných útočníků byl nalezen syrský pas na jméno Ahmad Muhammad. Toto jméno není neznámé. Již o víkendu řecké a srbské úřady uvedly, že přes jejich území prošel počátkem října jako migrant.

Pas na toto jméno se našel u jednoho ze sebevražedných atentátníků nedaleko fotbalového stadionu Stade de France. Pětadvacetiletý Muhammad podle prokuratury pocházel ze syrského Halabu. Není vyloučeno, že pas na toto jméno je falešný.

„Jeden ze sebevražedných atentátníků ze stadionu Stade de France přišel do Řecka 3. října mezi masou migrantů, kteří denně zaplavují Evropu. Poté se vydal do Francie,“ uvedla Le Penová v prohlášení na svých internetových stránkách. „Naše obavy a varování o možné přítomnosti džihádistů mezi migranty, kteří přicházejí do naší země, se ukázaly být bohužel realitou ztělesněnou v těchto krvavých útocích,“ dodala předsedkyně FN.