Francie nasadí do bojů proti IS letadlovou loď

Skupina válečných lodí NATO, letadlová loď Charles de Gaulle uprostřed

Skupina válečných lodí NATO, letadlová loď Charles de Gaulle uprostřed Zdroj: U.S. Navy

Francie na podporu vojenských operací proti radikálům z Islámského státu (IS) v Iráku a v Sýrii vyšle do Perského zálivu svoji jedinou letadlovou loď. Dnes to podle tiskových agentur oznámil francouzský prezident François Hollande. Kdy letadlová loď Charles de Gaulle opustí domovský přístav v Toulonu, ale neřekl.

„Díky nasazení letadlové lodi budeme moci efektivně spolupracovat s našimi spojenci,“ řekl Hollande při otevření nového sídla ministerstva obrany v Paříži.

Agentura Reuters připomíná, že letadlovou loď na jaderný pohon obvykle doprovází útočná ponorka, fregata s výzbrojí pro protivzdušnou obranu, tankery pro doplňování pohonných hmot, stíhačky a průzkumné letouny.

Francie od loňského léta po boku mezinárodní koalice vedené Spojenými státy podniká nálety na pozice IS na iráckém území z leteckých základen ve Spojených arabských emirátech a Jordánsku. Na cíle v Sýrii francouzské letectvo poprvé zaútočilo letos koncem září. Loď Charles de Gaulle se do vojenské operace proti IS zapojila už letos v zimě.

Francie také poskytuje logistickou podporu syrským povstalcům, které považuje za umírněné. Jsou mezi nimi i Kurdové.