Francie zřídí Národní gardu, má zemi pomoci v boji s terorismem

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk/ap

následky útoku v Nice
následky útoku v Nice
následky útoku v Nice
následky útoku v Nice
Útok ve francouzském Nice: nákladní auto, které najelo do davu lidí.
16
Fotogalerie
Francouzský prezident François Hollande oznámil vznik Národní gardy, nové bezpečnostní složky vytvořené ze současných záloh, která bude pomáhat stávajícím pořádkovým silám bojovat s terorismem. Národní garda, zvažovaná už od teroristických útoků v Paříži z loňského listopadu, by měla podle prohlášení Elysejského paláce začít fungovat na podzim.

Hollande už minulou středu, týden po krvavém atentátu v Nice, vyzval Francouze, aby se přidali k rezervistům jednotlivých bezpečnostních složek (četnictva, policie, pozemní armády, letectva a námořnictva).

Ve Francii je systém operačních záloh dvoustupňový. Armáda a četnictvo mají podle deníku Le Monde každá zhruba 28 tisíc dobrovolných záložníků, v jejichž řadách jsou i civilisté.

Další stupeň pak tvoří asi 118 tisíc bývalých vojáků a četníků, kteří mají pět let po odchodu z armády povinnost být členem záloh. Celkem je v případě nouze možno mobilizovat 174 tisíc lidí.

Francie v poslední době čelí množství atentátů. Čtrnáctého července zabil útočník v Nice autem 84 lidí a v úterý dva útočníci zavraždili kněze v kostele na severu Francie. K činu se přihlásila organizace Islámský stát.