Francouzi a Němci mobilizují vojsko i policii, nebezpečí útoku je velmi vysoké

Francoužští vojáci hlídkují u Eiffelovy věže v Paříži

Francoužští vojáci hlídkují u Eiffelovy věže v Paříži Zdroj: ČTK

Francouzský premiér Manuel Valls oznamuje   rezignaci
Eiffelova věž
Večer před turnajem zářila Eiffelova věž stejně jako následující den vyhrané medile Eldara Rafigaeva
4
Fotogalerie

Ve Francii stále hrozí další teroristický útok, úřady na vánoční víkend mobilizovaly 91 tisíc policistů, četníků a vojáků. Nebezpečí je nyní zvlášť vysoké, řekl ředitel francouzské policie Jean-Marc Falcone v rozhovoru pro Journal du Dimanche. Policie v Německu se soustředí na kostely ve velkých městech.

"Atentát v Berlíně připomněl všem prefektům, že je nutné přistoupit k novému vyhodnocování situace, prověřovat, že všechny vánoční trhy a všechny půlnoční mše jsou dobře chráněny. Riziko atentátu v době křesťanských oslav narození Ježíše Krista by mělo pro džihádisty velký symbolický význam," řekl Falcone. O konkrétní hrozbě se prý ale neví.

U nejnavštěvovanějších vánočních mší ve velkých městech budou přítomni nejen policisté, ale připraveny jsou i jednotky rychlého zásahu, uvedl policejní šéf. Například v katedrále ve Štrasburku se dnešní večerní mše uskuteční za přísných bezpečnostních opatření, včetně osobních kontrol a prohledávání tašek a kabelek. V Lille a dalších městech byly na místech očekávaných davů umístěny betonové zátarasy proti případnému útoku automobilem.

Francie byla od začátku loňského roku dějištěm série atentátů, včetně najetí kamionu do davu v Nice, při kterých džihádisté povraždili více než 230 lidí. Francouzské bezpečnostní síly nyní spolupracují s německými kolegy, kteří vyšetřují pondělní teroristický útok v Berlíně, kde kamion najel do davu na vánočním trhu v centru německé metropole a usmrtil 12 lidí, včetně jedné Češky. Hlavní podezřelý byl dopaden a zabit policisty v Itálii, kam podle prvních poznatků utekl z Německa přes Francii.

Německá policie posílila svou přítomnost před kostely v řadě velkých měst na sobotní večer, kdy lidé budou chodit na štědrovečerní mše. Zvýšená bezpečnostní opatření přijal podle agentury DPA například Hannover, Frankfurt nad Mohanem či Kolín nad Rýnem.

Spolkový ministr vnitra Thomas de Maiziere v pátek uvedl, že i po zastřelení pachatele pondělního útoku na vánoční trh v Berlíně ohrožení Německa terorismem zůstává. Atentát Tunisa Anise Amriho si vyžádal 12 obětí a přes 50 zraněných.