Život ve Francii se změnil. Svět si připomíná rok od teroristických útoků v Paříži

Teroristické útoky v Paříži: záchranáři zasahují před koncertní síní Bataclan

Teroristické útoky v Paříži: záchranáři zasahují před koncertní síní Bataclan Zdroj: ctk/ap

Bataclan se poprvé otevře v listopadu. Fasádu opravovali několik měsíců
Bataclan se poprvé otevře v listopadu. Fasádu opravovali několik měsíců
Bataclan se poprvé otevře v listopadu. Fasádu opravovali několik měsíců
Policista vyvádí zraněného z koncertní síně Bataclan
Teroristické útoky v Paříži: záchranáři zasahují před koncertní síní Bataclan
31
Fotogalerie

Dnes je to přesně rok, co celým světem, ale především Paříží, otřásla série teroristických útoků. Noc pátku třináctého roku 2015 změnila Francii tak, jak jí celý svět zná. A ačkoliv po těchto událostech přijaly úřady mnohá bezpečnostní opatření, teroristé zaútočili také letos, konkrétně v pobřežním městě Nice.

Na rok 2015 by Francie jistě nejraději zapomněla. V lednu útočníci z organizace Al-Kájda vystříleli redakci satirického časopisu Charlie Hebdo. Při samotném útoku zemřelo celkem dvanáct lidí, převážně zaměstnanců redakce, během následných přestřelek útočníci zabili také čtyři další rukojmí a policistu. Zraněných bylo celkem 22, všichni tři útočníci během útoků zemřeli. Deset měsíců poté však Francii jako blesk z čistého nebe zasáhne ještě strašnější událost.

Jako pokaždé, když začíná víkend, tak i 13. listopadu 2015 francouzská metropole pulzovala městským životem. Na stadionu Stade de France se konal fotbalový zápas Francie proti Německu, kterého se účastnil také francouzský prezident Francois Holland. Restaurace a bary praskaly ve švech a v populárním hudebním klubu Bataclan se chystala na vystoupení americká rocková kapela Eagles of Death Metal.

Celý teroristický útok začal šestnáct minut po deváté hodině večerní. V tu chvíli se u stadionu odpálil první útočník, který předtím nebyl na sportoviště vpuštěný.  Kromě samotného atentátníka si výbuch vyžádal také první oběť. Další útočník bombu umístěnou na svém těle aktivoval pár minut poté, nikoho však nezranil.  I přesto, že o výbuších věděli i pořadatelé přátelského utkání, rozhodli se zápas nepřerušit, aby nevyvolali paniku.

První střelba se pařížskými ulicemi rozlehla pět minut před půl desátou, celkem teroristé zaútočili na šesti různých místech. Ve 21:40 zemřeli první lidé u vstupu do klubu Bataclan, čímž začala nejděsivější část celého útoku. Řádění teroristů skončilo hodinu po půlnoci, kdy měli policisté situaci v hudebním klubu pod kontrolou. Celkem útočníci zavraždili 130 lidí, dalších 368 jich zranili, z toho téměř stovku vážně. Útok nepřežilo také sedm z celkem devíti strůjců teroristické akce. Zbývající dva zemřeli při následných policejních akcích.

Další den se k útokům přiznal samozvaný Islámský stát, následovalo rozsáhlé vyšetřování a pátrání po dalších spolupachatelích, kteří útočníkům pomáhali. V souvislosti s tím Francie vyhlásila stav nouze, poprvé od roku 2005. Do ulic Paříže kromě policistů zamířilo také 1500 vojáků, sportovní i kulturní akce byly odloženy, uzavřena byla na dva dny také Eiffelova věž. Bezpečnostní opatření se týkala také dalších evropských měst, týden po útocích například policie obsadila v rámci hledání pachatelů Brusel.

Události vyvolaly vlnu solidarity mezi lidmi po celém světě. Před francouzskými ambasádami po celém světě lidé kladli květiny a svíčky, svůj postoj mohutně vyjadřovali také na sociálních sítích. V souvislosti s útoky rovněž vzrostlo množství přihlášek do francouzské armády z běžných 100 až na 1500 denně. Útoky rezonovaly také na české politické scéně, kdy premiér Bohuslav Sobotka obvinil prezidenta Miloše Zemana z podporování protimuslimských nálad a šíření nenávisti. Zeman totiž při příležitosti oslav 17. listopadu vystoupil na pražském Albertově společně s aktivistou Martinem Konvičkou.

Klub Bataclan se znovu otevřel včera večer, kdy v něm vystoupil za přísných bezpečnostních opatření zpěvák Sting.