Francouzské letouny poprvé zaútočily na Islámský stát

Francouzské letouny Rafale

Francouzské letouny Rafale Zdroj: CC BY-NC-SA 2.0: Jose Luis Celada Euba via Flickr

Francouzské stíhací letouny dnes poprvé udeřily na pozice radikálního hnutí Islámský stát (IS) v Iráku a zničily islamistům sklad. Informoval o tom Elysejský palác. Akci podle rozhlasové stanice France 2 provedly nejméně dvě stíhačky Rafale. Podle irácké armády byly při francouzských náletech na město Zumár na severovýchodě Iráku zabity desítky bojovníků IS.

Francouzské letouny v Iráku udeřily poprvé po slibu Paříže, že se zapojí do vojenské akce proti Islámskému státu, jenž kontroluje některé oblasti v Iráku a v Sýrii.

„Dnes ráno v 09:40 naše stíhačky Rafale provedly první útok na zásobovací sklad teroristů,“ uvedl úřad prezidenta Françoise Hollandea. Cíl byl údajně „zcela zničen“. Další operace prý budou následovat v dalších dnech.

Stroje dnes podle France 2 vzlétly ze základny ve Spojených arabských emirátech. Mluvčí irácké armády Kásim Musáví dnes řekl, že francouzské letecké útoky byly čtyři a zasáhly město Zumár. Zabity podle něj byly desítky bojovníků Islámského státu.

Francie vyloučila nasazení pozemních jednotek

Hollande už ve čtvrtek prohlásil, že Francie brzy začne s leteckými údery v Iráku po boku Spojených států. Vhodné cíle už od pondělí identifikovaly francouzské průzkumné letouny. Paříž tvrdí, že útoky provádí po dohodě s iráckou vládou. Hollande také vyloučil nasazení pozemních bojových jednotek a intervenci v Sýrii.

Spojené státy, které se snaží vytvořit koalici spojenců proti extremistické skupině, bombardovaly pozice IS v Iráku poprvé už v srpnu.

První spojenec v USA

Dnešním úderem se Francie stala první zemí, která se oficiálně připojila ke kontroverzním americkým náletům na cíle IS. Velení americké armády ve čtvrtek uvedlo, že od 8. srpna Washington v Iráku provedl 176 vzdušných úderů.

Francouzský úder se uskutečnil v době, kdy šéf sboru náčelníků štábů americké armády Martin Dempsey ve Francii navštívil společně se svým francouzským protějškem Pierrem de Villiersem normandské vyloďovací pláže a americký vojenský hřbitov. „Francouzi byli naším přednostním spojencem a nyní jsou jím opět,“ řekl Dempsey novinářům. Bez dalších podrobností upřesnil, že Francouzi zasáhli cíl severně od Mosulu.

K mezinárodní pomoci v boji proti Islámskému státu v zemi dnes vyzval i nejvlivnější z iráckých šíitských duchovních ajatolláh Alí Sistání. Zároveň však zdůraznil, že se intervence musí řídit přísnými pravidly. „I když Irák potřebuje pomoc svých bratří a přátel v boji proti terorismu, nejdůležitější je zachování svrchovanosti a nezávislosti jeho rozhodnutí,“ vzkázal Sistání prostřednictvím svého mluvčího.

Tereza Spencerová: Nejpodivnější ze všech válek