Francouzský Senát schválil prodloužení výjimečného stavu

Francouzský premiér Manuel Valls

Francouzský premiér Manuel Valls Zdroj: CTK

Horní komora francouzského parlamentu dnes podle očekávání schválila prodloužení výjimečného stavu ve Francii o tři měsíce. Před Senátem už ve čtvrtek návrh zákona odsouhlasila také dolní komora parlamentu, Národní shromáždění.

Výjimečný stav vyhlásil prezident François Hollande bezprostředně po pátečních atentátech v Paříži. Platí na celém území státu, omezený je ale na 12 dní. Senátoři dnes schválili jeho prodloužení na tři měsíce. Ve čtvrtek stejným způsobem rozhodli poměrem hlasů 551 pro a šest proti také poslanci Národního shromáždění.

Na základě výjimečného stavu může kupříkladu policie provádět razie i bez soudního povolení. Od atentátů v metropoli již francouzští policisté učinili 793 razií, při nichž zadrželi 90 lidí. Zajistili také 174 zbraní a 250 tisíc eur (6,8 milionu korun).

Teroristické útoky si před týdnem vyžádaly 130 obětí a více než tři stovky zraněných. Navýšení dosavadní bilance mrtvých před hlasováním v Senátu potvrdil premiér Manuel Valls s tím, že jeden člověk podlehl svým těžkým zraněním v nemocnici.