G20 chce extremistům zablokovat přísun peněz a bránit v cestování

Chorvatský rukojmí Tomislav Salopek, kterého zavraždil Islámský stát

Chorvatský rukojmí Tomislav Salopek, kterého zavraždil Islámský stát Zdroj: ctk/AP

Zastavit příliv financí směřujících na podporu mezinárodního terorismu, posílit kontroly na hranicích i leteckou bezpečnost a sdílet zpravodajské informace chtějí podle společného prohlášení země skupiny G20, které ukončily své zasedání v Turecku.

Dvoudenní summit největších světových ekonomik zastínily atentáty v Paříži, ke kterým se přihlásilo hnutí Islámský stát (IS). Žádný výrazný posun ohledně postupu vůči syrskému režimu a IS v Sýrii ale během jednání G20 nenastal, všímají si světové agentury.

Podle tureckého ministra zahraničí Feriduna Sinirlioglua světoví vůdci na summitu nenadnesli možnost pozemní operace vůči IS v Sýrii a sama Ankara takovou akci neplánuje.

Představitelé dvaítky států v prohlášení dále uvedli, že terorismus nesmí být spojován s žádným náboženstvím, národností nebo etnickou skupinou.

„Shodli jsme se na tom, že (proti terorismu) nelze bojovat jen vojenskými prostředky, ale potřeba je celá řada opatření,“ řekla podle agentury AP německá kancléřka Angela Merkelová. Zároveň oznámila, že Německo bude hostitelskou zemí schůzek zemí G20 v roce 2017. Následovat tak bude Čínu, kde se budou jednání G20 konat příští rok.