G7 chce rychlejší jednání o TTIP i boj s globálním oteplováním

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Daniel Ramirez via Flickr (CC BY 2.0)

Rychlejší vyjednávání o smlouvě o volném obchodu mezi USA a EU (takzvaná smlouva TTIP), důraznější boj se změnami klimatu, aby se globální teplota nezvýšila o víc než dva stupně. Takové jsou závěry zemí skupiny G7 na summitu v bavorském zámku Elmau, uvedla agentura DPA.

Při jednání o dohodě známé jako Transatlantické obchodní a investiční partnerství (TTIP) je podle závěrů summitu G7 třeba pokročit ve všech jejích oblastech. Cílem je, aby základní rámec dohody byl známý co nejdříve, nejlépe ještě do konce letošního roku. Zástupci EU už dříve uváděli, že by chtěli konečnou dohodu podepsat do konce roku 2017.

V debatě o klimatických otázkách se představitelé velkých světových ekonomik dohodli na společné snaze zastavit globální oteplování. Do roku 2050 by se podle nich měl výrazně snížit podíl ropy a uhlí na výrobě elektřiny.

Státy se také shodly na potřebě omezit emise oxidu uhličitého (CO2) „v horním části“ rozmezí, které doporučuje Mezivládní panel pro změnu klimatu (IPCC). Ten mluví o potřebě snížit celosvětové emise CO2 o 40 až 70 procent proti úrovni roku 1990.