Gatesův majetek letos vzrostl o pětinu, jeho hodnota přesáhla dva biliony

Bill Gates

Bill Gates Zdroj: CTK/AP/Michael Sohn

Americký podnikatel, miliardář a filantrop Bill Gates má důvod k radosti. Jeho jmění minulý pátek přesáhlo devadesát miliard dolarů (2,1 bilionu korun) a dostalo se na nové dlouholeté maximum. Ne však díky jeho podílu ve společnosti Microsoft. Rostla především hodnota společností Ecolab a Canadian Railway Company.

Kulaté částce už se Gates letos dvakrát těsně přiblížil, překročit se mu ji podle agentury Bloomberg povedlo však až nyní. Obdivuhodný je však výkon jeho aktiv od začátku letošního roku, do kterého vstupoval jako muž s majetkem v hodnotě kolem 75 miliard dolarů. Za posledních sedm měsíců se mu tedy podařilo získat asi patnáct miliard dolarů.

Po delší době se tak šedesátiletému Gatesovi podařilo získat suverénní náskok na pozici nejbohatšího muže planety. Na druhé pozici se nachází španělský oděvní magnát a majitel korporace Inditex Amancio Ortega, jehož majetek v současnosti činí přibližně 76 miliard dolarů. Na Gatese také ztrácí Mexičan Carlos Slim, který byl mezi lety 2010 až 2013 nejbohatším mužem světa. V současnosti je čtvrtý, a to za stálicí miliardářského žebříčku Warrenem Buffettem.

Bill Gates však své bohatství netvoří pouze pro sebe. Se svou ženou Melindou mají vlastní nadaci, přes kterou financují různorodé projekty po celém světě. Společně s Warrenem Buffettem také podporují organizaci The Giving Pledge. Ta se snaží přesvědčovat světové miliardáře a milionáře, aby část svého majetku věnovali na dobročinné účely. Manželé Gatesovi již několikrát veřejně prohlásili, že většinu svého majetku na charitu věnují již za svého života, další část peněz nadacím poputuje po jejich smrti.

Gatesův majetek nyní odpovídá asi půl procentu ročního výkonu americké ekonomiky či zhruba polovině hrubého domácího produktu České republiky.