Globální ekonomický růst by měl být pro G20 prioritou, vzkázali ministři USA a Británie

Zleva Francois Hollande, Barack Obama, David Cameron a Angela Merkelová na summitu zemí G20 v Brisbane

Zleva Francois Hollande, Barack Obama, David Cameron a Angela Merkelová na summitu zemí G20 v Brisbane Zdroj: ctk/ap

K nezbytnému posílení globálního hospodářského růstu přispějí zejména strukturální reformy spolu s rozpočtovou a měnovou politikou. Uvedli to ministři financí USA a Británie Jack Lew a George Osborne. Zasedání představitelů největších ekonomik vyspělého a rozvíjejícího se světa v Istanbulu by mělo určit hlavní priority v úsilí o urychlení slabého světového růstu.

Lew a Osborne označili za klíč k posílení růstu reformy, které zvýší produktivitu a životní úroveň, spolu s investicemi do infrastruktury a podporou malých podniků. „Náš vzkaz pro G20 zní: vlády musejí využít všech nástrojů, které mají k dispozici, aby podpořily své ekonomiky a přispěly ke kolektivnímu cíli G20, jímž je silný, udržitelný a vyvážený globální růst,“ uvedli ministři v článku v americkém listu The Wall Street Journal.

Ministři se zmínili rovněž o Řecku, jehož nová vláda nyní po svých partnerech z eurozóny vyžaduje nové projednání otázek finanční pomoci a splácení řeckých dluhů. Pro Řecko je podle nich důležitý věrohodný a komplexní přístup k reformám a k ekonomickému růstu, a to v úzké součinnosti s evropskými a mezinárodními partnery.

Odlišné měnové politiky

Finanční představitelé se budou snažit v Istanbulu shodnout se na prioritách v situaci, kdy se velké světové ekonomiky vyvíjejí velmi nerovnoměrně a odlišný směr nabírají i jejich měnové politiky. Podle agentury Reuters se na G20 bude mluvit o tom, že rostoucí americká ekonomka nebude schopna zajistit globální růst, jestliže ostatní velké ekonomiky budou zpomalovat.

Schůzka se koná v době, kdy na Evropu vrhá nový stín Řecko, kdy prudký pokles cen ropy smetl prognózy inflace a růstu a silně rostoucí kurz dolaru ohrožuje rozvíjející se ekonomiky. „Bez zásahu by se mohlo stát, že globální ekonomický supertanker zůstane v mělkých vodách podprůměrného růstu a slabé tvorby pracovních míst,“ uvedla na konci minulého týdne šéfka Mezinárodního měnového fondu Christine Lagardeová.

Tisícovka příslibů pro růst

Finanční činitelé G20 se loni v australském Brisbane dohodli na akčním plánu pro globální oživení, který pro příštích pět let zahrnuje kolem tisícovky různých příslibů a předpokládá vytvoření milionů pracovních míst. Podle evropských činitelů by se zasedání v Istanbulu mělo shodnout na pěti až deseti prioritách, jejichž plnění bude možné monitorovat.

Podle zdroje Reuters z francouzského ministerstva financí se bude na schůzce diskutovat i o Řecku. Situace této země je ale v mnohém odlišná od stavu před několika lety, protože v eurozóně už fungují mechanismy na ochranu před šířením finanční nákazy a evropské finanční trhy jsou na řecké potíže méně citlivé než dříve.