Globální růst bude nižší, než jsme dosud čekali, odhaduje šéfka MMF

Šéfka Mezinárodního měnového fondu Christine Lagardeová

Šéfka Mezinárodního měnového fondu Christine Lagardeová Zdroj: ctk

Světová ekonomika pravděpodobně poroste pomaleji, než se dosud očekávalo, uvedla šéfka Mezinárodního měnového fondu (MMF) Christine Lagardeová. Důvodem je podle ní pomalejší zotavování vyspělých ekonomik a zpomalování růstu rozvíjejících se tržních ekonomik, především v Latinské Americe.

„Všeobecně očekáváme, že globální růst zůstane umírněný a pravděpodobně slabší, než jsme předpovídali v červenci,“ poznamenala šéfka MMF v textu projevu před zahájením její dvoudenní návštěvy indonéské metropole Jakarty.

Měnový fond v červenci předpověděl, že růst světové ekonomiky letos mírně zpomalí na 3,3 procenta z loňského tempa 3,4 procenta. V příštím roce ale fond očekává oživení na 3,8 procenta.

Lagardeová dnes poukázala na pomalejší expanzi v Číně, která si zvyká na nový model hospodářského růstu. Zpomalování čínské ekonomiky podle ní není ani prudké, ani nečekané.

„Přechod na tržněji orientovanou ekonomiku a zmírnění rizik, která se za poslední roky nahromadila, je složité a mohlo by být poněkud nerovnoměrné,“ konstatovala Lagardeová. Úřady ale mají potřebné nástroje a finanční rezervy, aby toto období zvládli.