Gorila má první kořist - obviněn je exministr Rusko

Gorila

Gorila Zdroj: profimedia.cz

Vyšetřování slovenské kauzy Gorila přineslo první konkrétní výsledky. Generální prokuratura dnes obvinila bývalého ministra hospodářství Pavla Ruska z podvodu při privatizaci podniku Paroplynový cyklus (PPC). Hrozí mu až 12 let vězení.

Rusko měl způsobit „minimálně v letech 2005 a 2006 škodu ve prospěch jedné soukromé společnosti ve výši minimálně 42 milionů eur (přes miliardu korun)“, uvedla slovenská prokuratura.

Bývalý ministr obvinění odmítá. „Co to je za nesmysl?“ prohlásil podle deníku Sme bezprostředně poté, co se o svém obvinění dozvěděl. „Nejdřív se musí prokázat, že Paroplynový cyklus byl opravdu nevýhodný prodej a potom někdo může říct, že je to trestný čin podvodu, protože jsem něco zatajil,“ řekl později agentuře SITA.

Rusko připustil, že prodej byl podle analýzy zpracované před privatizací nevýhodný, ale o kupci prý rozhodla nejvyšší nabídnutá cena, se kterou přišla investiční skupina Penta. Podle exministra za obviněním stojí lidé, kteří si s ním vyřizují osobní účty. Odmítl ale kohokoli jmenovat.

Prodej většinového podílu v PPC vyvolal na Slovensku pochybnosti už před osmi lety, tedy ještě před tím, než k obchodu došlo. Podle mluvčího Penty Martina Danka byla transakce transparentní. Tvrzení ministra vnitra Daniela Lipšice o tom, že byla pro stát nevýhodná, jsou prý lživá a manipulativní a účelová. „Lipšic například tvrdí, že jsme na PPC vydělali půl miliardy eur, přitom realita se této sumě ani neblíží,“ dodal Danko.

O slovenských protestech proti korupci čtěte

Ministr Lipšic týden před parlamentními volbami oznámil, že podává návrh na zrušení privatizace PPC. Během vyšetřování kauzy Gorila prý narazil na důkaz o nevýhodnosti prodeje.

Gorila před volbami oslabila především pozice SDKU-DS Mikoláše Dzurindy, v jehož vládě ministr Rusko zasedal. Donedávna nejsilnější straně uškodil i odchod populární Ivety Radičové z politiky a hlas jí tak dalo jen šest procent voličů.