Gruzínský exprezident Saakašvili se stal ukrajinským gubernátorem

bývalý prezident Gruzie Michail Saakašvili

bývalý prezident Gruzie Michail Saakašvili Zdroj: ctk

Ukrajinský prezident Petro Porošenko dnes jmenoval gubernátorem Oděské oblasti na jihu země bývalou gruzínskou hlavu státu Michaila Saakašviliho. Gruzínský politik, který je ve vlasti stíhán za údajné zneužití pravomocí, se v únoru stal Porošenkovým poradcem.

„Dnes vám představím nového gubernátora, je to dávný přítel této země. Znám ho už více než 20 let a jmenuje se Michail Saakašvili,“ citovala Porošenka agentura TASS. Saakašvili, který zastával prezidentský úřad v letech 2003 až 2013, již dříve obdržel ukrajinské občanství. Porošenko a Saakašvili jsou bývalí spolužáci z Kyjeva.

Gruzínský politik je na Ukrajině znám hlavně svým tvrdým protiruským postojem, který před sedmi lety vyvrcholil týdenním válečným konfliktem s Moskvou. Ruský prezident Vladimir Putin se od těch dob odmítá se Saakašvilim stýkat a jeho ukrajinské angažmá považuje za důkaz rusofobie nynějšího kyjevského vedení.

Radikální reformy

Saakašvili přislíbil uskutečnit ve svěřeném regionu radikální reformy a kádrové změny, aby se Oděsa mohla stát metropolí černomořského pobřeží, udělat pořádek na celnicích a bojovat s pašeráctvím i opravit silnice, jejichž stav označil za příšerný. „Z tohoto města lze udělat ekonomický zázrak, bez ohledu na stávající problémy. Budeme tu budovat novou Ukrajinu,“ řekl.

Ministr hospodářského rozvoje a obchodu Ukrajiny Ajvaras Abromavičus označil jmenování Saakašviliho gubernátorem za moudré rozhodnutí. „Saakašvili je radikál, a tak opravdu může vše vyčistit, a to velice rychle. Jedině radikálními rozhodnutími lze dosáhnout cíle (…) Obvyklá opatření nefungují a čas běží,“ doplnil. Kyjevský starosta Vitalij Kličko popřál Saakašvilimu úspěch, protože to v Oděse „nebude mít jednoduché“.

Negativní přijetí ze strany Kremlu

V Moskvě bylo Saakašviliho jmenování přijato negativně. „Cirkusová show pokračuje. Nešťastná Ukrajina…,“ napsal ruský premiér Dmitrij Medveděv na Twitteru. Zmocněnec ruského ministerstva zahraničí pro lidská práva Konstantin Dolgov zase poznamenal, že „Saakašvili, obviňovaný z množství zločinů proti gruzínskému lidu, byl jmenován gubernátorem Oděsy, kde neonacisté beztrestně upálili lidi“, v narážce na tragédii z loňského května, kdy potyčky mezi přívrženci a odpůrci nové kyjevské vlády vyústily v požár oděského sídla odborů, kde uhořelo několik desítek proruských aktivistů.

Střet, z jehož vyprovokování se obviňují obě strany, si vyžádal 48 obětí na životech. Z toho 32 lidí zemřelo při požáru Domu odborů.