Historické setkání: nový papež za týden navštíví svého předchůdce

Papež František

Papež František Zdroj: ctk

Nový papež František příští sobotu navštíví svého předchůdce Benedikta XVI. Informovala o tom agentura AP. Podle ní jde o netrpělivě očekávanou, ale i nezvyklou schůzku úřadujícího a odstoupivšího papeže. František se také příští týden setká s argentinskou prezidentkou Cristinou Fernándezovou, kterou v minulosti kritizoval.

Za Benediktem XVI. se papež vydá helikoptérou do papežského letního sídla Castel Gandolfo na jižních svazích Říma, kde nyní jeho předchůdce přebývá. Oba muži by spolu měli poobědvat.

Benedikt XVI. je první papež po zhruba 600 letech, který rezignoval na svůj úřad. Svůj záměr překvapivě oznámil 11. února a pak na konci měsíce odstoupil. Za rozhodnutím podle něj byly zdravotní důvody.

Bývalý papež se od té doby neobjevil na veřejnosti. Vatikán odmítl spekulace, že se Benedikt nějak ovlivňoval rozhodnutí sboru kardinálů, který tento týden ve středu zvolil jeho nástupce. František je prvním papežem z Latinské Ameriky.

Setkání současného i bývalého papeže se odehraje v soukromí. Agentura AP nicméně podotýká, že v jakémkoliv komentáři či gestu k němu se budou hledat náznaky budoucího netradičního soužití Františka s emeritním papežem.

Benedikt slíbil, že se nebude plést do církevních záležitostí. Pětaosmdesátiletá bývalá hlava katolické církve se chce věnovat hlavně modlitbám a meditacím. František se nicméně po svém zvolení nezdráhal připomenout odkaz svého předchůdce. Dal také najevo, že nezvyklá koexistence s jeho předchůdcem mu nevadí.

František pocházející z Argentiny se podle agentury AP příští týden sejde prezidentkou země Fernándezovou. Mělo by se tak stát vpředvečer jeho úterní inaugurační mše. Ještě jako kardinál Jorge Bergoglio byl přitom velkým kritikem argentinské nejvyšší představitelky. Vadily mu její liberální reformy jako uzákonění sňatků homosexuálů či poskytování antikoncepce ženám zdarma.

Nový papež František: konzervativní jako Benedikt XVI., soucitný jako jmenovec z Assisi