Hladomor v Somálsku se stupňuje, zemřelo už 30 tisíc dětí

Mise Člověka v tísni v Etiopii

Mise Člověka v tísni v Etiopii

Mise Člověka v tísni v Etiopii
Mise Člověka v tísni v Etiopii
Mise Člověka v tísni v Etiopii
Mise Člověka v tísni v Etiopii
Mise Člověka v tísni v Etiopii
5
Fotogalerie
(FOTOGALERIE) Sucho a hlad v Somálsku podle odhadů USA zabily více než 29 tisíc dětí mladších pěti let. Výboru amerického Kongresu to dnes řekla zástupkyně amerického vládního úřadu pro humanitární pomoc Nancy Lindborgová. Podle agentury AP je to v rámci nynější potravinové krize ve východní Africe poprvé, kdy byla konkrétnější bilance obětí zveřejněna.

Organizace spojených národů dosud uváděla, že kvůli katastrofálnímu suchu v Somálsku zahynuly desetitisíce lidí. Asi 640 tisíc somálských dětí je podle OSN těžce podvyživených a počet mrtvých nemusí být konečný.

USA odhadly počet dětských obětí na základě průzkumů výživy a úmrtnosti ověřených americkými úřady pro kontrolu a prevenci nemocí. Čísla se vztahují na oblast jižního Somálska v uplynulých třech měsících.

OSN ve středu prohlásila další tři části Somálska za oblasti hladomoru. Stav hladomoru, jak ho definuje OSN, tak nyní celkem platí v pěti somálských oblastech. Z celkem 7,5 milionu obyvatel této zbídačelé východoafrické země podle OSN humanitární pomoc naléhavě potřebuje téměř polovina.

Mise Člověka v tísni v EtiopiiMise Člověka v tísni v EtiopiiMise Člověka v tísni pro somálské uprchlíky v Etiopii

Humanitární pomoc komplikují radikálové

Poskytování pomoci je v postižených somálských oblastech obtížné. Jih a centrální části země vládají radikální islamisté, kteří se hlásí k teroristické síti Al-Káida. Radikální milice Šabáb existenci hladomoru v zemi popřely a nechtějí do ní vpustit Světový program pro výživu (WFP), který patří mezi největší světové poskytovatele potravinové pomoci.

V oblasti se snaží pomáhat česká humanitární organizace Člověk v tísni. Organizuje distribuci potravin a dalších základních životních potřeb v Etiopii, kam míří stále víc uprchlíků ze Somálska. Lidé trpí nedostatkem jídla, vody a zdravotní péče. Na pomoc lidem, prchajícím před hladomorem, zatím společnost Člověk v tísni vybrala 7,8 milionu korun.

Mise Člověka v tísni v EtiopiiMise Člověka v tísni v Etiopii

„Situace na místě je mnohem vážnější, než jsme očekávali. Lidí je více a zdravotní stav dětí i části dospělých je kritický. Lidé se shromažďují kolem jediného zbylého zdroje vody v okolí, dochází jim jídlo. Zdravotní stav a vyčerpání jim už nedovoluje pokračovat v cestě za pomocí, skupina doslova uvízla uprostřed pouště. Z humanitárních organizací jsme byli na místě jako první,“ popsal situaci v etiopském Somali regionu Marek Štys, vedoucí tamní mise Člověka v tísni.

Kolik stačí k záchraně lidských životů?

Jídlo pro jednoho člověka na měsíc:200 Kč
Jídlo pro šestičlenou rodinu na měsíc:900 Kč
Dvacetilitrový kanystr na vodu:60 Kč

Zdroj: Člověk v tísni