Hlad bude skandál století, varuje Francie

Mezinárodní společenství se snaží vyřešit kritickou situaci ve východní Africe, kde kvůli suchu hrozí zhruba dvanácti milionům lidí hlad. „Naše setkání je otázkou života, nebo smrti pro desetitisíce lidí,“ zahájil krizovou schůzku Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) francouzský ministr zemědělství Bruno Le Maire.

Prvním krokem má být koordinace pomoci, druhým vytvoření plánu k zajištění potravinové soběstačnosti afrických zemí. Generální tajemník OSN Pan Ki-mun minulý týden uvedl, že jen pro Somálsko bude nutné sehnat 1,6 miliardy dolarů. Zhruba 300 milionů je prý potřeba shromáždit už v následujících dvou měsících.

Světová banka před včerejším setkáním oznámila, že na pomoc postiženému regionu vyčlení více než 500 milionů dolarů. Přibližně 12 milionů chce vynaložit na okamžitou pomoc pro nejpotřebnější. Většina peněz půjde na dlouhodobé projekty na podporu farmářům.

Zástupce Francie, která schůzku jako předsedající země skupiny G20 svolala, nešetřil kritikou a varováním. Uvedl, že svět selhal při zajišťování potravinové bezpečnosti. „Pokud nepodnikneme nezbytná opatření, hladomor bude skandálem tohoto století,“ dodal Le Maire.

Zpěvák Bob Geldof a další aktivisté z řad celebrit obvinili země jako Francie, Německo, Itálie a arabské státy, že na pomoc přispívají příliš málo v porovnání k jejich bohatství. Vyzvali státy, ať oznámí, jaký obnos hodlají poskytnout.

Organizátoři akce se však vyhýbali zveřejnění přesných částek, které se zatím podařilo vybrat. Detailnější informace by mohli uvést po středeční dárcovské konferenci, která se bude konat v Nairobi.
Odborníci míní, že za katastrofální neúrodu v nejvíce postiženém Somálsku může nejen nedostatek dešťů, ale také vláda, která nefinancovala do zemědělství, především do zavlažování.

Islamisté brání pomoci

Pomoc v Somálsku komplikuje to, že dva nejhůře zasažené jižní regiony ovládají islamisté, kteří humanitárním organizacím povolují jen velice omezený přístup. OSN odhaduje, že mimo dosah pomoci je 2,2 milionu lidí. Zástupce slabé somálské vlády včera zdůraznil, že pokud se obyvatelům území rebelů nepodaří potraviny doručit do několika týdnů, většina z nich zemře.