Hlasování v Brazílii bude velmi těsné. Vítěze čeká boj s recesí

Poslední debata obou kandidátů 14. října 2014 v Sao Paulu

Poslední debata obou kandidátů 14. října 2014 v Sao Paulu Zdroj: CTK

Brazilské volby
Brazilské volby
Brazilské volby
Brazilské volby
Brazilské volby
9
Fotogalerie
Brazílie v druhém kole volby vybírá prezidenta, kterým bude buď současná levicová hlava státu Dilma Rousseffová, nebo středový politik Aécio Neves. Průzkumy veřejného mínění ukazují, že hlasování bude jedno z nejtěsnějších za posledních několik desetiletí. Politicky se kandidáti neshodnou, jejich životy se ale nápadně podobají. Oba pocházejí z města Belo Horizonte, vyrůstali kousek od sebe, chodili do stejného kina i tenisového klubu.

Současná prezidentka Dilma Rousseffová je mírnou favoritkou nedělního druhého kola prezidentských voleb v Brazílii, které rozhodne o tom, zda si země stižená ekonomickou recesí zachová současný levicový kurz.

Její vyzyvatel Aécio Neves chce otočit směrování země od současné protekcionistické politiky k prostředí vstřícnějšímu pro zahraniční investice. Oba kandidáti přitom vyrůstali v Belo Horizonte, jehož obyvatelé mohou volby rozhodnout.

Stejná čtvrť, rozdílné názory

Brazilští prezidentští kandidáti vyrůstali sedm bloků od sebe, chodili do stejného tenisového klubu a navštěvovali stejné kino. Před nedělními prezidentskými volbami je ale rozděluje jednak jejich politické smýšlení, jednak očekávání veřejnosti.

Kandidáta politického středu Aécio Nevese se podle průzkumů chystají volit lidé, kteří volají po ekonomických reformách, jež by zemi navrátily na cestu růstu, Roussefová ze Strany pracujících slibuje zachování státních sociálních programů ve státem regulované ekonomice, přestože se nachází v ekonomické recesi.

Společnost Datafolha vyhodnotila podporu současné socialistické prezidentce na 52 procent a jejího sociálně demokratického konkurenta o čtyři méně.  Nevesovi na druhé straně pomohly sympatie, které mu vyjádřila ekologická aktivistka Marina Silvaová, poražená již v prvním kole voleb. Kandidáta politického středu se podle průzkumů chystají volit lidé, kteří volají po ekonomických reformách, jež by zemi navrátily na cestu růstu.

Zájem je vysoký, volby celkem poklidné
Právo volit má zhruba 143 milionů obyvatel Brazílie. Účast v prvním kole 5. října, kdy se konaly zároveň parlamentní volby, byla vysoká, svůj hlas odevzdalo na 80 procent voličů.
Podle brazilských činitelů volby zatím probíhají relativně dobře. Na severovýchodě země ve státu Rio Grande do Norte ale útočník zastřelil muže ve škole, kde se odevzdávaly hlasy. Podle policie je incident zřejmě spojen s činností zločineckých gangů, napsala agentura AP.

Pravidlo voleb: kdo nezíská Minas Gerais, ten nevyhraje

Nejdůležitější hlasování pro výsledek prezidentských voleb se odehraje v hornickém regionu Minas Gerais a jeho hlavním městě Belo Horizonte , ze kterého oba kandidáti pocházejí. Již od roku 1989 platí, že kdo si nezískal občany tohoto státu brazilské federace, volby nevyhrál. Aécio Neves zde v průzkumu mezi rozhodnutými voliči vede o 8 procentních bodů.

Preference kandidátů v jednotlivých regionechPreference kandidátů v jednotlivých regionech | E15Preference kandidátů v jednotlivých regionech. Klíčový Minas Gerais je největší oblast v červeně vyznačeném Jihovýchodním regionu

Minas Gerais patří do takzvaného Jihovýchodního regionu. Nejlidnatější oblast Brazílie, kde žije až 42 procent veškerého obyvatelstva země, čítá ještě regiony São Paulo, Rio de Janeiro a Espírito Santo.

Roussefové může uškodit fotbal, Nevesovi sucho v Sao Paulu

Náladu v jednotlivých brazilských státech mohou výrazně ovlivnit i nečekané události nadregionálního významu. Nejhorší sucho za posledních 80 let sužuje region Sao Paulo, kde má přibližně 13 milionů lidí problémy s dodávkou vody. Prezidentka Roussefová ale z problémů viní stranu svého rivala, Brazilskou sociální demokracii, která Sao Paulo spravuje.

Ukazuje se také, že na špatném stavu ekonomické nálady v zemi může mít také vliv letní pořadatelství fotbalového mistrovství světa. Ačkoliv součástí plánu mělo být výrazné zlepšení infrastruktury brazilských měst, většinu peněz spolykaly fotbalové stadiony, pro které se bude hledat další využití jen těžko. Výkon brazilské reprezentace potom získal podobu mezinárodní ostudy.

Vývoj brazilského HDP