Hobit stvrdil nadvládu Warner Bros. v Americe, studio se na úspěch ale nadřelo

Z filmu Hobit

Z filmu Hobit Zdroj: Warner Bros

Ačkoli se letos sázelo především na studia Walt Disney a Universal, na klíčovém americkém trhu je převálcoval člen mediální skupiny Time Warner, studio Warner Bros. Podle serveru Boxofficemojo.com celkové tržby za vstupenky v USA dosáhly k 15. prosinci částky 10,2 miliardy dolarů. A studio Warner Bros. se na tom podílelo 1,7 miliardy dolarů, tedy 16,7 procenta.

„Na podzim jsme uspěli především díky překvapivému úspěchu menších filmů jako V zajetí démonů a Millerovi na tripu a samozřejmě kritiky milované Gravitace,“ uvedl k podzimním výsledkům šéf Time Warner Jeff Bewkes. Pomohl i relativní úspěch snímku Hobit: Šmakova dračí poušť, který vstoupil do kin minulý týden a stal se posledním velkým hitem roku.

Právě silný podzim Warnerům pojistil letošní vítězství. Do konce první poloviny roku byl mezi hollywoodskými studii první Walt Disney. Tomu se podařilo uspět s hity Iron Man 3 či Univerzita pro příšerky.

O prvenství dlouho usiloval také Universal, který prožívá rekordní sezonu. Nakonec se ale Disney bude muset spokojit se druhou příčkou s podílem 15 procent a Universal se třetí (14 procent trhu). Již druhý rok v řadě se pak na chvostu hollywoodských studií ocitá Paramount s podílem kolem osmi procent.

filmyfilmy | E15

Warner Bros. se na svůj letošní úspěch dost nadřel. Podle Boxofficemojo.com se na jeho tržbách podílelo celkem 26 snímků, z nichž mělo premiéru letos hned 17. To je druhý nejvyšší počet ze všech studií. Navíc Warneři uvedli hned sedm snímků s produkčním rozpočtem převyšujícím sto milionů dolarů, což je zdaleka nejvíc.

Podle oficiálních údajů má pak Warner Bros. na triku letošní nejdražší film. Byl jím supermanovský snímek Muž z oceli, jehož produkční rozpočet se vyšplhal na částku 225 milionů dolarů. Toto prvenství však zpochybňují spekulace o skutečném rozpočtu letního propadáku Walta Disneyho Osamělý jezdec.

Podle oficiálních údajů Disneyho studia produkce neúspěšného westernu vyšla na 215 milionů dolarů. Množí se však hlasy pochybovačů, podle kterých snímek ve skutečnosti stál o desítky milionů více, prý až 250 milionů dolarů.