Hollande: Francie dá na tvorbu nových míst dvě miliardy eur

francouzský prezident François Hollande

francouzský prezident François Hollande Zdroj: ctk/ap

Francie vynaloží více než dvě miliardy eur (54 miliard korun) na podporu zaměstnanosti a tvorbu pracovních míst. Oznámil to francouzský prezident François Hollande. Opatření zahrnují pomoc malým a středním podnikům, které přijmou mladé a nezaměstnané, nebo na další vzdělávání lidí bez práce. Nové daně prý Paříž kvůli dvouletému "nouzovému" plánu zavádět nebude, prohlásil socialista Hollande.

„Ty dvě miliardy eur budou financovány bez jakýchkoli dodatečných odvodů. Jinak řečeno, budou financovány z úspor,“ uvedl podle agentury AFP šéf Elysejského paláce.

Z této částky je zhruba miliarda eur určena na další vzdělávání půl milionu nezaměstnaných ročně. Opozice má podezření, že prezident chce snížit čísla o nezaměstnanosti uměle. Pravicoví Republikáni odsoudili dnešní krok jako „nestoudnou lež“. Podle nich je třeba vytvořit půl milionu nových míst, jinak prý tyto lidi čeká hned po ukončení výuky návrat na pracovní úřad. Hollande ale tvrdí, že o žádnou „statistickou lest“ nejde.

Okamžitý příspěvek 2000 eur ročně prezident slíbil firmám s méně než 250 zaměstnanci za každého nového pracovníka s více než půlroční smlouvou a mzdou do výše 1,3násobku minimální mzdy. Zároveň bude omezena částka, kterou mohou propuštění zaměstnanci vysoudit u pracovních soudů, což je krok, po kterém zaměstnavatelé již dlouho volali.

Větší kompetence pro regiony?

Prezident ale také oznámil, že je připraven „v případě nutnost pozměnit zákon“ tak, aby posílil kompetence regionů v otázce vzdělávání. Míra nezaměstnanosti ve Francii se v loňském třetím čtvrtletí zvýšila na 10,6 procenta z 10,4 procenta ve druhém kvartálu a je nejvyšší za 18 let. Rostoucí nezaměstnanost je špatnou zprávou i pro Hollandea, protože ten ve volební kampani sliboval, že situaci na trhu práce zlepší. Loni řekl, že se v roce 2017 nebude ucházet o druhé funkční období, jestliže do té doby nezaměstnanost neklesne.

Šéf sdružení zaměstnavatelů Medef Pierre Gattaz prohlásil, že opatření jsou dobrým směrem. Prezident ale prý například neudělal nic pro reformu pracovních smluv. Hollandeova opatření nepůjdou podle pozorovatelů ani proti 35hodinovému pracovnímu týdnu. Ten byl zaveden v roce 2000 za vlády socialistů a podle některých ekonomů snižuje produktivitu Francie. Prezidentské volby ve Francii by se měly uskutečnit v dubnu 2017.