Hollande: O ruských tancích na Ukrajině nemáme žádné důkazy

Německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident Francois Hollande

Německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident Francois Hollande Zdroj: ctk

Všechny podmínky minských dohod o mírovém řešení krize na východní Ukrajině musí být dodrženy. Na společné tiskové konferenci v Paříži to prohlásili francouzský prezident François Hollande a německá kancléřka Angela Merkelová. Hollande varoval, že ten, kdo dohodu nebude respektovat, se vystavuje hrozbě sankcí. Prohlásil rovněž, že prozatím nemá žádné důkazy o tom, že by v posledních dnech ruské tanky překročily hranice s Ukrajinou.

Upozornil ale, že země nedodržující podmínky příměří může čelit odvetným opatřením. „S kancléřkou jsme od minských dohod (ze září 2014) nepřestali jednat a jsme ještě více než kdy jindy přesvědčeni, že (podmínky dohod) musejí být naplněny - všechny dohody, beze zbytku,“ řekl Hollande.

O nových dodávkách ruských zbraní separatistům i o přítomnosti ruských vojenských jednotek v Donbasu opakovaně hovoří Kyjev. Moskva nicméně všechna obvinění odmítá s tím, že na východ Ukrajiny posílá výhradně humanitární pomoc. Připouští ale, že po boku separatistů mohou bojovat i ruští vojáci, kteří tam ale působí v rámci své dovolené.

V Donbasu od víkendu platí nově vyjednané příměří, jehož základem jsou zmíněné minské dohody. I přes klid zbraní ale boje neutichly. Obzvláště tvrdé střety se odehrály u města Debalceve, ze kterého se armáda pod tlakem proruských separatistů nakonec stáhla.