Hollande se rozloučil a francouzským prezidentem se oficiálně stal Macron

Francois Hollande předává Emmanuelu Macronovi prezidentský úřad

Francois Hollande předává Emmanuelu Macronovi prezidentský úřad Zdroj: Reuters

Francois Hollande předává Emmanuelu Macronovi prezidentský úřad
Francois Hollande předává Emmanuelu Macronovi prezidentský úřad
Francois Hollande předává Emmanuelu Macronovi prezidentský úřad
4
Fotogalerie

Devětatřicetiletý centrista Emmanuel Macron se stal nejmladším přímo zvoleným prezidentem Francie. Úřad mu dnes v Elysejském paláci v Paříži slavnostně předal po pěti letech ve funkci jeho socialistický předchůdce François Hollande. Macron před týdnem ve volbách porazil kandidátku radikální pravice Marine Le Penovou.

 

Podle agenturních zpráv nový prezident v pondělí jmenuje předsedu vlády a v úterý oznámí složení nového kabinetu. V pondělí také odjede na svou první zahraniční návštěvu. V Berlíně se sejde s kancléřkou Angelou Merkelovou. Podle agentury Reuters se nový prezident chystá příští týden navštívit francouzské vojenské jednotky v zahraničí, pravděpodobně v africkém Mali.

V deset hodin dopoledne vstoupil Macron do Elysejského paláce, kde jej na červeném koberci s úsměvem přivítal odcházející prezident Hollande. Macronova manželka Brigitte v modrém kostýmu tou dobou již byla uvnitř. Oba prezidenti si v sídle hlavy státu mimo jiné předali kódy k francouzským atomovým zbraním.

Jejich rozhovor se protáhl, místo v půl jedenácté Hollande palác opustil až po jedenácté hodině. Ačkoli Hollande sloužil pouze jedno období, o úřad se znovu neucházel. Průzkumy mínění nepopulárnímu socialistovi prakticky nedávaly šanci v dalším klání obstát.

Macron Hollandea doprovodil k připravenému autu a zamávali si. Hollande pak odjel do sídla socialistické strany, kde na něj na čele budovy čekal plakát s nápisem Merci (Děkujeme).

Nový prezident se po odjezdu bývalého setkal s nejvýše postavenými představiteli státu, končícím premiérem Bernardem Cazeneuvem, předsedou parlamentu a senátu. Prezidentem se oficiálně stal, když bývalý premiér a předseda ústavní rady Laurent Fabius slavnostně přečetl výsledky voleb. Následně nový prezident pronesl inaugurační projev.