Hrozba konce levných peněz od Fedu poslal dolů akciové trhy

Burza

Burza Zdroj: ctk

Akciové trhy v Asii i v Evropě dnes výrazně klesaly po vyjádření, že americká centrální banka (Fed) by letos mohl začít omezovat svou uvolněnou měnovou politiku. Světové finanční trhy, potýkající se s oslabováním ekonomik, dosud těžily z přílivu levných peněz od Fedu. Omezení této pomoci by mohlo vyvolat nejistotu ohledně jejich dalšího směřování.

K poklesu akcií přispěly i údaje naznačující zpomalení čínské ekonomiky, která je po americké druhá největší na světě. Všeobecně světové akcie dnes odepsaly 1,75 procenta, napsala agentura Reuters.

Fed se ve středu rozhodl pokračovat v dosavadní podpoře domácí ekonomiky. Ta spočívá především v nákupu dluhopisů za 85 miliard dolarů měsíčně. Šéf Fedu Ben Bernanke ale řekl, že pokud se bude ekonomika vyvíjet podle předpokladů, začne Fed zřejmě letos omezovat nákupy dluhopisů a do poloviny příštího roku je zcela zastaví.

Ukazatel MSCI pro trhy v rozvíjejících se zemích dne sklesl o více než tři procenta. Akcie v Tichomoří s výjimkou Japonska zaznamenaly největší jednodenní propad od konce roku 2011. Hlavní index západoevropských akcií FTSEurofirst 300 dnes dopoledne odepisoval 1,75 procenta. Index pražské burzy podle průběžné statistiky na jejím webu před 13. hodinou ztrácel skoro dvě procenta.

Vývoj indexu FTSEurofirst 300 za poslední rok

Vývoj indexu FTSEurofirst 300 za poslední rokVývoj indexu FTSEurofirst 300 za poslední rok | CNBC

Už ve středu oslabily i americké akcie. Nejsledovanější Dow Jonesův index se snížil o 1,34 procenta .Širší index Standard & Poor's 500 klesl o 1,39 procenta a index technologického trhu Nasdaq Composite oslabil o 1,12 procenta.