Huawei už podepsala 50 kontraktů na budování 5G sítí. Navzdory nátlaku USA poráží Nokii i Ericsson

Huawei nevyrábí jen mobily. Patří i mezi největší dodavatele technologií pro 5G sítě na světě

Huawei nevyrábí jen mobily. Patří i mezi největší dodavatele technologií pro 5G sítě na světě Zdroj: Reuters

Kauza Huawei neutichá, potíže měl řešit i Vodafone
Google omezí Huawei využívání jeho operačního systému Android
Huawei nevyrábí jen mobily. Patří i mezi největší dodavatele technologií pro 5G sítě na světě
4
Fotogalerie

Čínská společnost Huawei Technologies uvedla, že už po celém světě získala více než 50 komerčních kontraktů na mobilní sítě páté generace (5G). Podle serveru CNBC tak předstihla své dva hlavní konkurenty - společnosti Nokia a Ericsson. Spojené státy přitom tlačí své spojence k tomu, aby zařízení Huawei při budování 5G infrastruktury nevyužívali. Podle listu The Wall Street Journal (WSJ) Huawei Spojené státy obvinila, že se ze všech sil snaží poškozovat její aktivity, mimo jiné i kybernetickými útoky na její interní sítě.

Huawei také uvedla, že americké úřady dostaly za úkol snažit se pomocí výhrůžek a dalších forem nátlaku přimět její současné a bývalé zaměstnance, aby se proti ní postavili. Spojené státy podle ní „posílají agenty FBI do domů zaměstnanců Huawei“, aby je tlačili ke špehování podniku. List WSJ nicméně upozorňuje, že Huawei svá obvinění nepodložila žádnými konkrétními důkazy.

Spojené státy firmu Huawei kvůli podezření ze špionáže pro čínskou vládu vyloučily z budování mobilních sítí nové generace a stejný postup vyžadují i od svých spojenců. V polovině května pak Washington zařadil Huawei na černou listinu, což znamená, že americké podniky potřebují zvláštní povolení, pokud chtějí této čínské firmě dodávat své produkty.

Navzdory tlaku ze strany Spojených států za sebou Huawei s více než 50 zakázkami na sítě 5G nechává své největší konkurenty - společnoati Nokia a Ericsson. Podle posledních dostupných údajů získala finská Nokia 45 kontraktů na sítě 5G, zatímco švédský Ericsson obdržel pouze 24 kontraktů, píše CNBC.