Hurikán Sandy pomohl americkému pracovnímu trhu

Nezaměstnanost v USA v uplynulých dvou letech

Nezaměstnanost v USA v uplynulých dvou letech Zdroj: tradingeconomics.com

Hurikán Sandy, který na konci října zpustošil východní pobřeží USA, způsobil dočasné zpomalení americké ekonomiky. Nyní se ale karta obrací, podle analytiků totiž právě díky bouři v prosinci vzniklo nejvíce nových pracovních míst za posledních deset měsíců.

Počet nových pozic v soukromém sektoru dosáhl v posledním měsíci roku 2012 215 tisíc, vyplývá ze statistiky společnosti ADP, která nabízí služby v oblasti administrativy mzdové agendy. V listopadu přitom firmy vytvořily jen 148 tisíc nových pozic a ekonomové na prosinec předpokládali jen velmi slabý nárůst.

„Díky obnově po Sandy v prosinci růst silně poskočil. Je to velmi dobrá zpráva, která svědčí o pružnosti ekonomiky, ale ještě jsme se pořádně nerozjeli,“ uvedl pro Financial Times hlavní ekonom Moody’s Analytics Mark Zandi.

Nejvíce se v prosinci dařilo odvětví služeb, které přidalo 187 tisíc nových pozic, přičemž obzvláště silného růstu se dočkalo stavebnictví, naopak průmyslová výroba o 11 tisíc zaměstnanců přišla.

Nezaměstnanost v USA v uplynulých dvou letech:Nezaměstnanost v USA v uplynulých dvou letechNezaměstnanost v USA v uplynulých dvou letech | tradingeconomics.comZdroj: tradingeconomics.com

ADP svá data zakládá na výplatních páskách svých klientů. Jejích služeb využívá 406 tisíc amerických firem, které zaměstnávají přes pětinu všech zaměstnanců soukromého sektoru.

Dobrou zprávu ADP potvrdila i personální agentura Challenger, Gray & Christmas, podle níž zaměstnavatelé v prosinci plánovali rozdat o 43 procent méně výpovědí než v listopadu. „Celkové tempo snižování stavů bylo nejnižší od konce recese,“ řekl šéf firmy John Challenger.