Index S&P je nejvýše za posledních pět let

burza

burza Zdroj: ctk

Zámořský akciový index S&P 500 překonal na cestě z největší poválečné krize další psychologickou hranici, když překročil 1500 bodů a v závěru minulého týdne posílil na 1503 bodů. Nad touto hranicí uzavřel poprvé od prosince roku 2007.

Akciové trhy koncem týdne táhly nahoru zlepšená očekávání investorů ohledně vyhlídek globální ekonomiky a vyprchávající obavy o evropský finanční sektor. Za minulý týden posílil S&P 500 o 1,1 procenta a zaznamenal nejdelší sérii týdenních růstů za posledních více než osm let, index Dow Jones přidal dokonce 1,8 procenta. Dařilo se nejen akciím, pozitivní nálada vládla napříč finančním trhem.

Posilovaly také komodity, severomořská ropa Brent zakončila týden na 113 dolarech za barel. Euro posílilo na jedenáctiměsíční maximum na dosah 1,35 dolaru za euro. Naopak oslabil dolarový index, oslabilo zlato a klesla také poptávka po amerických vládních dluhopisech. S&P 500 od počátku ledna přidává 5,4 procenta, a Dow Jones dokonce šest procent.

Vývoj indexu S&P 500Vývoj indexu S&P 500 | E15

Jedny z mála akciových trhů, které jsou od počátku roku v červených číslech, jsou pražská a varšavská burza. Wall Street v posledních týdnech pomáhají pozitivní hospodářské výsledky firem a politické dohody, které zabránily pádu z fiskálního útesu. „Korporátní Americe se velmi daří,“ uvedl Joe Tanious, stratég JP Morgan. Lednový růst podpořil sezonní příliv kapitálu, také docházelo k přelévání peněz investičních fondů z dluhopisů do akcií.

V době vrcholící finanční krize spadl index S&P 500 v březnu 2009 na 676 bodů, následně během dvou let posílil o sto procent. Většina analytiků věří, že letos index pokoří dosavadní rekord z 9. října 2007, kdy zavřel na 1565 bodech, o dva dny později se během obchodování dostal dokonce na 1576, uzavřel však níže než o dva dny dříve.