Indie odstřihla Huawei od 5G sítí. Cestující do Británie musí do karantény

Ranní přehled podle Bloombergu

Ranní přehled podle Bloombergu Zdroj: E15.cz

Web E15 přináší přehled důležitých témat, která by vám dnes neměla uniknout. 

Británie utahuje bezpečnostní opatření

Všichni cestující z Francie a Nizozemska budou nově muset po překročení britských hranic do povinné 14denní karantény. Nové nařízení, které má být reakcí na nepříznivý vývoj koronavirové pandemie v daných zemích, bude platit od soboty a vztahuje se také na Maltu, Monako a některá zámořská území Británie. Francie pohrozila Londýnu, že zavede stejnou povinnost pro cestovatele z druhé strany Lamanšského průlivu.        

Japonsko zažívá historický kolaps

Hrubý domácí produkt ve třetí nejsilnější ekonomice světa se ve druhém čtvrtletí roku 2020 propadl o 27 procent, což je nejstrmější pokles, jaký Japonsko pamatuje za posledních 65 let. Kromě koronavirové krize jsou na vině obchodní války v Asii a navyšování daně z příjmu. Země vycházejícího slunce je po Spojených státech a Británii již třetí globální velmocí, jejíž hospodářství letos zaznamenalo prudký propad.  

Apple Google a Epic Games na nože

Společnost Apple stáhla ze svých obchodů s aplikacemi populární hru Fortnite, což vyprovokovalo jejího vývojáře - firmu Epic Games, aby na svého obchodního partnera podala žalobu. Vztahy mezi organizacemi jsou v posledních týdnech napjaté. Epic Games totiž vadí vysoké 30procentní provize, které si Apple ukrajuje z většiny nákupů jejích produktů. Ve stejném duchu jako směrem k Applu reagovala společnost Epic Games i u Google a jeho obchodu s aplikacemi Play.     

5G sítě v Indii budou bez Huawei a ZTE

Čínské telekomunikační firmy Huawei a ZTE se pravděpodobně nezapojí do plánovaných zkušebních testů 5G sítí v Indii. Důvodem jsou politické rozepře mezi asijskými státy, které nedávno vyústily v ozbrojený konflikt na čínsko-indické hranici. Ačkoli se s Huawei a ZTE při testech nové technologie původně počítalo, nová pravidla zavedená indickou vládou jim de facto znemožňují se chystaného projektu zúčastnit.