Inflace v eurozóně se blíží k cíli centrální banky. V březnu klesla na 2,4 procenta

Šéfka ECB Christine Lagardeová

Šéfka ECB Christine Lagardeová Zdroj: Reuters

Meziroční růst spotřebitelských cen v eurozóně v březnu zpomalil na 2,4 procenta z únorových 2,6 procenta. Inflace tak klesla třetí měsíc za sebou. Ve středu to v rychlém odhadu uvedl evropský statistický úřad Eurostat. Údaje za celou Evropskou unii tento odhad neobsahuje.

Inflace v eurozóně se postupně přibližuje k dvouprocentnímu cíli Evropské centrální banky (ECB). Ta předloni v červenci zahájila zvyšování úrokových sazeb s cílem dostat inflaci pod kontrolu, loni v říjnu nicméně zvyšování úroků přerušila. Od té doby drží svou základní úrokovou sazbu na 4,5 procenta.

Nejnovější údaje o inflaci podporují vyhlídky na snižování úrokových sazeb v eurozóně. Nejbližší zasedání ECB se uskuteční příští týden, podle analytiků se nicméně nepředpokládá, že by banka zahájila snižování úroků dříve než v červnu, napsala agentura AP.

Na březnovém zasedání ECB úroky ponechala beze změny, ale snížila odhad inflace v eurozóně pro letošní i příští rok. Březnová prognóza předpokládá, že průměrná inflace bude v letošním roce činit 2,3 procenta a napřesrok klesne na dvě procenta.

Středeční údaje také ukázaly, že meziroční růst cen potravin, alkoholu a tabáku v eurozóně v březnu zpomalil na 2,7 procenta z únorových 3,9 procenta. Ceny energie se meziročně snížily o 1,8 procenta, tempo jejich poklesu nicméně zvolnilo z únorových 3,7 procenta.